Thomashuis Andel

  • Thomashuis Andel
  • Thomashuis Andel
  • Thomashuis Andel
  • Thomashuis Andel
  • Thomashuis Andel

In een gemoedelijk Brabants dorpje zorgen Emmy Stark en Koos van den Bout al dertien jaar met bevlogenheid voor 8 bewoners met een verstandelijke beperking. Na lang wikken en wegen heeft het stel de knoop doorgehakt. Met hun 61 jaar vinden zij het tijd om het stokje van het Thomashuis Andel over te dragen. Koos: “Als wij tien jaar jonger waren, dan tekenden wij zo weer bij. Maar goed ondernemerschap is ook weten wanneer het tijd is om te stoppen.”

Een gevarieerde groep

Na dertien jaar is er nog steeds een aantal bewoners van het eerste uur in Thomashuis Andel. Emmy: “Het is een gemêleerde groep en dat maakt het werk zo leuk en afwisselend. De zorgvraag is verschillend. Zo zijn er vier bewoners met autisme en een aantal heeft een meervoudige beperking. “Wij hechten waarde aan een gevarieerde groep, zodat de bewoners onderling iets voor elkaar kunnen betekenen. Dat kan zo simpel zijn als een boodschap halen of iemand een verhaaltje voorlezen. Op deze manier wordt de eigenwaarde van de bewoners versterkt, dat vinden wij echt belangrijk.”

Koos: “De groep en het team zijn goed op elkaar ingespeeld. Wij hebben veel plezier met elkaar.” Het Thomashuis hanteert een duidelijke dagstructuur. De zorgondernemers hechten naast gezelligheid ook waarde aan voldoende rust. “het beperken van de hoeveelheid prikkels is belangrijk voor de bewoners met autisme. Je biedt mogelijkheden waar het kan en je begrenst ook waar het moet. Juist daardoor kan iemand zich veilig ontwikkelen. De bewoners voelen zich thuis en gewaardeerd.”, vertelt Emmy. “Daarnaast bieden wij veel activiteiten op maat aan. Ook omdat niet alle bewoners vijf dagen in de week naar een dagbesteding gaan." 

 

Buitenleven

Thomashuis Andel ligt in het centrum van het dorp, aan een met oude leilinden omzoomde hoofdstraat en vlakbij de Afgedamde Maas. Het is heerlijk rustig. Kortom, een huis voor zorgondernemers die van het buitenleven houden, met mogelijkheden om dieren te verzorgen, een eigen moestuin te beginnen en aan en op het water te recreëren.

Een monumentale boerderij 

Het pand waarin het Thomashuis gevestigd is, is een rijksmonument. “Heel sfeervol, met oude balken in de woonkamer en in een aantal bewonerskamers.” De monumentale boerderij wordt omringd door een mooie tuin, met achter het huis een stukje grond waar eventueel dieren kunnen worden gehouden. De voormalige boerderij heeft een rieten dak, dat enkele jaren geleden is vernieuwd.

Het pand telt negen slaapkamers en een grote gemeenschappelijke woonkamer met open keuken. De woonruimte voor de zorgondernemers bevindt zich aan de voorzijde boven het Thomashuis. Het pand is volledig gelijkvloers en rolstoeltoegankelijk. Er zijn een rolstoelbus en een duofiets waar veel gebruik van wordt gemaakt.

De woning van Koos en Emmy is heerlijk ruim. Emmy: “De woonkamer annex keuken is gigantisch. Wat ik zelf erg leuk vind, zijn de ramen met roedeverdeling. Met uitzicht op de dijk, echt heel sfeervol.” De woning telt vier kamers en heeft een vliering die via een vlizotrap bereikbaar is. “We gebruiken de vliering alleen als opslag, maar van daaruit kun je over de dijk heen de rivier zien”, vertelt Koos.

Meld je aan voor de informatiemiddag

Na 13 bijzondere jaren zijn Koos en Emmy op zoek naar opvolgers. Benieuwd naar de voordelen van het Thomashuis-ondernemerschap? Meld je dan aan voor de volgende informatiebijeenkomst. 

Zorgondernemers Thomashuis Andel Koos en Emmy Huidige ondernemers: Emmy Stark en Koos van den Bout             
Geopend sinds: 1 april 2008
Provincie: Noord-Brabant
Team:
Twee huishoudelijk medewerkers (parttime), vijf begeleiders parttime. Samenwerking met een kunstenaarscollectief die dagbesteding invullen voor de bewoners.

Bezoek een infomiddag

Hét perfecte moment om te ontdekken of het runnen van een Thomashuis iets voor jullie is!

Inschrijven