Thomashuis Breezand

  • Thomashuis Breezand
  • Thomashuis Breezand
  • Thomashuis Breezand

Als het aan Arie en Thea Benders ligt, blijven ze nog vele jaren samenwonen met de bewoners van Thomashuis Breezand. Helaas is de gezondheid van Arie spelbreker en hebben zij besloten om af te zwaaien als zorgondernemers: “We hebben de afgelopen 13,5 jaar met veel plezier gebouwd aan iets moois: een warm thuis, waar je wordt gezien. Dit hebben wij samen met ouders, medewerkers en bewoners tot stand gebracht, in een dorp waar wij veel medewerking en liefde hebben ontvangen. Wij gaan op zoek naar bevlogen nieuwe zorgondernemers om Thomashuis Breezand aan over te dragen.”

Samen bouwen aan een thuis

Hun zorgavontuur begon in 2009 toen Arie en Thea de deuren openden van hun Thomashuis in het topje van Noord-Holland. Het Thomashuis was ooit een basisschool en ligt midden in het dorp, naast de kerk. Er kwamen heel wat vrachtwagens vol spullen aan te pas voordat de grote ruimtes de huiselijke sfeer ademden die zij voor ogen hadden. Ook in het schoolplein, wat nu hun tuin is, hebben de twee zorgondernemers oneindig veel uren gestopt. Een kippenhok en kas werden gebouwd, fruitbomen werden geplant, zitjes verspreid over het terrein en ook de gymzaal werd deels omgebouwd tot dagbesteding.

 

Ook vanbinnen is het ruim opgezet, zo zijn de kamers van bewoners gemiddeld 25 vierkante meter. Thea legt uit: “Elk klaslokaal is gehalveerd en omgebouwd tot twee bewonerskamers. De woonkamer met open keuken is bijvoorbeeld maar liefst 93 vierkante meter.” Zelf wonen de twee ondernemers in het achterste gedeelte van het Thomashuis in een, je raadt het al, zeer ruimte privéwoning.

Gezellige nieuwe huisgenoten gezocht!

De bewonersgroep is zeer gemêleerd qua zorgvraag en niveau. “Een aantal bewoners helpen wij met de ADL. Het verzorgende deel hebben wij juist ook fijn gevonden”, aldus Thea. Vier bewoners zijn in en om het Thomashuis aan de slag. Arie legt uit: “Een aantal ouders hebben gezegd; bij jullie gaat het veel beter met ons kind dan op de dagbesteding. En er zijn ook bewoners die vanwege hun leeftijd niet meer naar de dagbesteding kunnen. Wij kijken op het moment van de dag waar ze aan toe zijn en stemmen daar het programma op af.” Er zijn onlangs wat kamers vrijgekomen. Thea en Arie zijn daarom niet alleen op zoek naar opvolgers, maar ook naar gezellige nieuwe huisgenoten die passen bij de groep.

Thomashuis Breezand

Een veilige en warme bubbel om het Thomashuis heen

Het zorgkoppel heeft altijd veel moeite gedaan om een warme en fijne omgeving rondom het Thomashuis te creëren. En zorg te dragen dat de bewoners goed geïntegreerd zijn in de buurt. “Wij doen halen al onze benodigdheden bij de plaatselijke middenstand. Iedereen kent ons. Bij de bakker krijgen ze een bolletje, en bij de slager een plakje worst."

Bezoek voor bewoonster Sandra.

“Wij kijken terug op een rijk leven.”

Arie: “Ondanks dat wij de eerste jaren 24 uur per dag met ons Thomashuis bezig waren, voelde het niet als werk. Je kan als zorgondernemer jouw eigen omgeving creëren. Je bent met zijn allen bezig om er iets moois van te maken. Ook al hebben de bewoners een beperking, we hebben altijd gekeken waar ze mee konden helpen.” Inmiddels staat Thomashuis Breezand als een huis. “Voor onze opvolgers zal het een totaal andere ervaring zijn om te starten met het ondernemerschap. Er is bijvoorbeeld een solide team, dat kan lezen en schrijven met onze bewoners.”

De twee kijken terug op een rijk leven in het Thomashuis. En zijn trots op alles wat ze hebben bereikt. Thea: “We hebben natuurlijk ook dieptepunten meegemaakt, zoals het overlijden van een bewoner. Voor hem hebben wij een mooi afscheid in ons Thomashuis mogelijk gemaakt. Maar ook daar kijken wij met een dankbaar en fijn gevoel op terug.Arie is het hartgrondig met zijn vrouw eens: “Wij hebben hele mooie dingen met onze bewoners bereikt. Ouders zijn dankbaar hoeveel energie, passie en geduld wij hebben gegeven. Ik kijk met ontzettend veel plezier terug!”

Meld je aan voor de informatiebijeenkomst

Geïnspireerd door het verhaal van Arie en Thea? En wil jij onderzoeken of het zorgondernemerschap bij jou past? Meld je dan aan voor de volgende informatiebijeenkomst.

Ondernemers: Thea en Arie Benders

Pand sinds: 2009

Provincie: Noord-Holland

Team: 4 medewerkers en de ondernemers

Bezoek een infomiddag

Hét perfecte moment om te ontdekken of het runnen van een Herbergier iets voor jullie is!

Inschrijven