Beschikbare vestiging

Thomashuis Andel

In een gemoedelijk Brabants dorpje zorgen Emmy Stark en Koos van Bout al dertien jaar met bevlogenheid voor 8 bewoners met een verstandelijke beperking. Na lang wikken en wegen heeft het stel de knoop doorgehakt. Met 61 jaar vinden zij het tijd om het stokje van het Thomashuis Andel over te dragen. Koos: “Als wij tien jaar jonger waren dan tekenden wij zo weer bij. Maar ondernemen is ook weten wanneer het tijd is om te stoppen.”

Visie

Na dertien jaar zijn er nog steeds een aantal bewoners van het eerste uur in Thomashuis Andel. Emmy: “Het is een gemêleerde groep van 8 bewoners en dat maakt het werk juist ook zo leuk en afwisselend. De zorgvraag van de bewoners is verschillend. Zo zijn er vier bewoners met autisme en een aantal hebben een meervoudige beperking. “Wij hechten waarde aan een gevarieerde groep, zodat ze iets voor elkaar betekenen. Dat kan zo simpel zijn als een boodschap halen voor een andere bewoner, of iemand een verhaaltje voorlezen. Op deze manier wordt de eigenwaarde van de bewoner versterkt, dat vinden wij echt belangrijk.”

De samenstelling van de groep is al jaren hetzelfde. Koos: “De groep en het team zijn echt goed op elkaar ingespeeld. Wij hebben veel plezier met elkaar.” Het Thomashuis hanteert een duidelijke dagstructuur. De zorgondernemers hechten naast gezelligheid ook waarde aan voldoende rust. “De juiste hoeveelheid prikkels is belangrijk voor de bewoners met autisme. De bewoners voelen zich thuis en gewaardeerd. Je biedt mogelijkheden waar het kan en je begrenst ook waar het moet. Dat is ook zeker belangrijk, juist daardoor kan iemand zich veilig ontwikkelen”, vertelt Emmy. “Daarnaast bieden wij veel activiteiten op maat aan. Ook omdat niet alle bewoners vijf dagen in de week naar een dagbesteding gaan. 

Pand en ligging

Thomashuis Andel ligt in het centrum van het dorp, aan een met oude leilinden omzoomde hoofdstraat en vlakbij de Afgedamde Maas. Er is veel parkeergelegenheid en het is heerlijk rustig.  Kortom, een huis voor zorgondernemers die van het buitenleven houden, met mogelijkheden om dieren te verzorgen, een eigen moestuin te beginnen en aan en op het water te recreëren.

 

Het pand waarin het Thomashuis gevestigd is, is een rijksmonument. “Heel sfeervol, met mooie oude balken in de woonkamer en een aantal bewonerskamers.”

De monumentale boerderij wordt omringd door een mooie tuin, met achter het huis een stukje grond waar eventueel dieren kunnen worden gehouden. De voormalige boerderij heeft een rieten dak, dat enkele jaren geleden is vernieuwd.

Het pand telt negen zit/slaapkamers,  en een grote gemeenschappelijke woonkamer met open keuken. De woonruimte voor de zorgondernemers bevindt zich aan de voorkant boven het Thomashuis. Het Thomashuis is volledig gelijkvloers en rolstoeltoegankelijk, en beschikt over een rolstoelbus. Er is een duo-fiets waar veel gebruik van wordt gemaakt.

Privéwoning

De woning van Koos en Emmy is heerlijk ruim. Emmy: “De woonkamer annex keuken is gigantisch. Wat ik zelf erg leuk vind, zijn de ramen met roedeverdeling. Met uitzicht op de dijk, echt heel sfeervol.” De woning telt vier kamers en heeft een vliering die middels een vlisotrap bereikbaar is. “We gebruiken hem alleen als opslag, maar van daaruit kun je over de dijk heen de rivier zien”, vertelt Koos.

Opvolgers gezocht!

Na 13 bijzondere jaren zijn Koos en Emmy op zoek naar opvolgers. Het afscheid nemen van hun Thomashuis vindt het stel dubbel. Maar ze willen er op tijd mee stoppen. “De bewoners verdienen een hoge kwaliteit aan zorg en dat kunnen wij op een gegeven moment niet meer garanderen”, vindt Emmy.  Benieuwd naar de voordelen van het Thomashuis-ondernemerschap? Meld je dan aan voor de volgende informatiebijeenkomst. 

Huidige ondernemers: Emmy Stark en Koos van Bout             
Geopend sinds: 1 april 2008
Aantal bewoners: 8
Team: Twee huishoudelijk medewerkers (parttime), vijf begeleiders parttime. Samenwerking met een kunstenaarscollectief die dagbesteding invullen voor de bewoners.

Bezoek een infomiddag

Hét perfecte moment om te ontdekken of het runnen van een Thomashuis iets voor jou/jullie is!

Inschrijven

Klaar voor je eigen Thomashuis?

Meld je aan als zorgondernemer!

Aanmelden