Beschikbare vestiging

Thomashuis Delft Centrum

Folkmar en Eveline Sijtsma van Thomashuis Delft Centrum hebben de knoop doorgehakt. Na zes jaar nemen ze afscheid van hun dierbare bewoners en keren ze terug naar hun familie in De Achterhoek. Het zorgkoppel zoekt liefdevolle ondernemers om hen op te volgen. “Het is een bijzonder en mooi leven. Wij krijgen zoveel energie van de bewoners, hun vrolijkheid en betrokkenheid bij elkaar en het team”, aldus Eveline en Folkmar.

Een en al liefde

De bewoners hebben een leeftijd van 24 tot 37 jaar. “Ze zijn blij met hun huis en hoe wij hier samen leven”, legt Eveline uit. Een aantal bewoners heeft hulp nodig met de dagelijkse verzorging. Een punt van aandacht voor de toekomstige zorgondernemers, is dat een deel van de bewoners moeite heeft met communiceren. Dat vraagt om extra aandacht. Het is dan ook heel belangrijk om goed te luisteren en te observeren, kijken naar verbale- maar ook non-verbale communicatie en signalen.” Het is een groep die houdt van een beetje voorspelbaarheid en ze hebben allemaal hun eigen structuur. Maar soms vraagt de situatie erom, dat er toch even van de structuur afgeweken wordt. “Het is dan zo mooi om te zien dat ze weliswaar uit hun comfortzone zijn, maar zoveel vertrouwen in ons en ons team hebben, dat zij de plotse verandering gemakkelijk accepteren en achteraf trots zijn dat het zo goed ging.”

De betrokkenheid tussen de bewoners onderling is heel groot. “We leven echt als gezin samen, vieren leuke dingen met elkaar, hebben wel eens mot, maken het dan weer goed. Soms huilen we samen een potje, ook dat komt voor. Heel gewoon eigenlijk. En zit iemand te wachten tot ik kom om de veters te strikken of de muts op te zetten? Grote kans dat één van de andere bewoners die dat zelf kan, het al gedaan heeft als ik er aan kom….”

Warme band met ouders

Ook de warme band tussen alle ouders/vertegenwoordigers en de bewoners is bijzonder. "Iedereen wordt altijd even enthousiast welkom geheten en alle belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen tijd worden ter plekke gedeeld. De bewoners hebben ook een hele lieve, oude, staartloze rode poes; Kliekje. Zij is zo’n beetje de hulppoes van het huis. Ze kalmeert, vrolijkt op, troost en stimuleert iedereen en is erg geliefd." 

In Thomashuis Delft Centrum maken ze er samen met de bewoners en medewerkers elke dag weer een feestje van. Dat lukt heel goed, er is altijd wel iets om van te genieten. Eveline vertelt: "Het is een goede gewoonte om na elke maaltijd een speech (of 3) te houden. De kok van de dag krijgt dan complimenten over het eten, en ook degene die de toetjes heeft rondgebracht wordt daarbij niet vergeten. Na het eten maken we gezamenlijk de boel aan kant, luidkeels zingend natuurlijk!"

Sociale controle in de stad

Alle bewoners werken doordeweeks: van horeca en dienstverlening tot belevingsgerichte dagbesteding. Op woensdag is het een gezellige boel in Thomashuis Delft Centrum, omdat bijna alle bewoners dan vrij zijn. "‘s Ochtends lummelen we lekker thuis en in de middag doen we een rondje stad, een wandeling, knutselen we samen of gaan we uitgebreid koken.” 

 

Het team gaat regelmatig met de bewoners een terrasje pakken en winkelen. “Ze zijn dol op struinen. Samen lopen we graag tweedehands zaakjes af, voor mooie DVD’s, boekjes en andere kleinigheidjes”. De bewoners zijn graag geziene gasten in de buurt en worden goed in de gaten gehouden door behulpzame buurtbewoners. “Ik laat ze met het grootste vertrouwen naar de buurtsuper gaan. Ze horen er helemaal bij. " Het Thomashuis is gevestigd in hetzelfde pand als een Herbergier (kleinschalig wonen voor bewoners met dementie) en ligt aan de rand van het gezellige centrum van Delft.

De zorgondernemers wonen op de eerste verdieping van het Thomashuis in een ruim (120m2) en licht appartement. Deze privéwoning heeft drie slaapkamers en natuurlijk eigen sanitaire voorzieningen. Er zijn plannen voor een dakterras bij de ondernemerswoning, zodat je ook daar van het zonnetje kunt genieten.

Benieuwd naar de voordelen van het Thomashuis-ondernemerschap? Meld je dan aan voor de volgende informatiebijeenkomst. 

Ondernemers: Folkmar en Eveline Sijtsma

Geopend sinds: 2011

Aantal bewoners: 8

Team: 3 medewerkers

Bezoek een infomiddag

Hét perfecte moment om te ontdekken of het runnen van een Thomashuis iets voor jou/jullie is!

Inschrijven

Klaar voor je eigen Thomashuis?

Meld je aan als zorgondernemer!

Aanmelden