Thomashuizen in actie tijdens NLdoet!

Beatrix op bezoek in Maartsensdijk
Uit de huizen
Marieke Koenders

Gelukkig kon het dit jaar weer doorgaan: NLdoet! Afgelopen weekend staken vrijwilligers de handen uit de mouwen Thomashuizen door heel Nederland. NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland en wordt georganiseerd door het Oranjefonds. Zo werd er in Thomashuis Sint Nicolaasga een rustpunt geopend voor fietsers en wandelaars en Thomashuis Enschede dook de moestuin in. De bewoners van Maartensdijk kregen hulp van een wel hele bijzondere vrijwilliger. Niemand minder dan Prinses Beatrix ging met de bewoners aan de slag met tuinonderhoud.

Hoog bezoek in Thomashuis Maartensdijk

Het Thomashuis in Maartensdijk is gevestigd in een voormalige boerderij en er wonen tien mensen met een verstandelijke beperking. Zorgondernemers Dennis en Nathalie hebben de bewoners niet al te lang van tevoren ingelicht over het hoge bezoek. “Of de bewoners nerveus waren? Niet nerveuzer dan de begeleiders”, zegt de begeleider met een grote glimlach. “Doordat wij al 12,5 jaar op deze groep bewoners zitten, kennen we ze van haver tot gort. We wisten dat ze dit bezoek ontspannen zouden gaan ervaren.” (Bron: AD).

Prinses Beatrix kwam half tien aan en ging iets na twaalf uur weer weg. De 83-jarige prinses hielp mee met het potten van bloemen en wat licht snoeiwerk. Dennis vertelt enthousiast: “De prinses heeft met veel persoonlijke aandacht samen met de bewoners heel veel werk verzet. Zij betrok de bewoners steeds erbij zodat ze het echt samen deden. De sfeer was heel ontspannen. Wij hebben er enorm van genoten en zitten nog steeds na te genieten.”

Uitrusten in Thomashuis Sint Nicolaasga

Ook ondernemers Henk en Carin zijn blij dat NLdoet dit jaar weer mag worden gehouden. De eigenaren van Thomashuis Sint Nicolaasga hebben iets bijzonders bedacht voor hun buurt: een rustpunt. “Fietsers en wandelaars kunnen vanaf nu, als we open zijn, bij ons tot rust komen op een van onze mooie zitjes en genieten van de omgeving. Er is een mogelijkheid gecreëerd om een kopje koffie, thee of een frisje met eventueel een versnapering voor een kleine vergoeding te kopen. Men kan zichzelf bedienen, maar als er op dat moment bewoners aanwezig zijn helpen zij u graag.” Tijdens NLDOET wordt het nieuw rustpunt officieel spetterend geopend met een discoshow.

 

Er wordt tijdens het weekend ook lekker op los geklust. Buurgenoten, familiebewoners, medewerkers, allemaal komen ze helpen. ”Klussen als een houten bak voor het opbergen van de tuinkussens, een nieuwe schutting, het hekwerk van de dierenweide opknappen en enkele tuinwerkzaamheden zijn allemaal uitgevoerd. Dat helpt ons enorm en zijn we erg dankbaar voor!”

Onkruid wieden in Thomashuis Kruiningen

In Thomashuis Kruiningen gingen ze aan de slag om hun tuin klaar te maken voor de zomer, nu het mooie weer eindelijk is losgebarsten. “Onkruid wieden, plantjes erin en een loungeplek, er is gigantisch veel werk verzet. Het weekend was meer dan geslaagd: Moe maar zeeeeeer voldaan zien we terug op een geweldige NLdoet, wat is er veel gedaan en wat is het mooi geworden. Dank, heel veel dank lieve mensen. Ook dank aan Gemeente Reimerswaal voor de heerlijke gebakjes”, is te lezen op hun Facebook.

Appeltaart in Thomashuis Enschede

Vele handen maken licht werk, bleek in Thomashuis Enschede. De bewoners en vrijwilligers genoten met volle teugen van het stralende zomerweer tijdens het werk in de moestuin. Er werden nieuwe pompoenen en bloemen geplant en een tomatenveld is aangelegd. Ook werd er gezellig samen appeltaart gebakken.

Aan alle vrijwilligers die zich hebben ingezet tijdens NLdoet: nogmaals ontzettend bedankt!

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!