‘Ik doe het met hart en ziel’

Emalie Schoonbrood
Gepensioneerd medewerker

Driemaal is scheepsrecht. Na twee keer uitstel, is Emalie Schoonbrood (66) dit najaar met pensioen gegaan. “Ik was er niet aan toe.” Ondanks haar pensioen laat het Thomashuis haar niet los en is ze onlangs meegegaan op bewonersvakantie. “Ik blijf dag en nacht welkom.”

Veertien jaar geleden ontdekt Emalie dat de boerderij bij haar om de hoek gerenoveerd wordt tot Thomashuis Bunde. Ze solliciteert direct. “De ondernemers kwamen bij mij op de koffie en het was binnen tien minuten besloten. Er was zo’n goede klik.”

“Zelfs onze hond kent de weg in het Thomashuis”                                                               

Leukste baan ooit

Op 1 juli 2006 gaat ze voor twintig uur per week aan de slag. “Vanaf de eerste dag ben ik warm opgenomen. Dit is de leukste baan die ik ooit heb gehad.” Naast het huishouden en boodschappen doen, rolt Emalie de zorg in. “Ik doe het met hart en ziel. Al kreeg ik er niet voor betaald, ik zou alsnog komen.” Samen met zorgondernemer Kasper verricht ze tot haar pensioen de ochtenddiensten. “Wij noemen onszelf altijd een dreamteam”, lacht Emalie.

Haar man Harrie komt ook al dertien jaar als vrijwilliger in het Thomashuis. Hij helpt wekelijks in de tuin en brengt bewoners naar de dagbesteding. Wanneer de bewoners zijn weggebracht, drinkt het echtpaar met zorgondernemers Kasper en Ilse een kopje koffie. De kleindochter van Harry en Emalie is regelmatig in het Thomashuis te vinden. “Die is vriendjes met het zoontje van Kasper en Ilse. Wie weet worden die in de toekomst wel de nieuwe zorgondernemers”, knipoogt Harrie. De hond van het echtpaar is ook geen onbekende voor de bewoners. “Zelfs onze golden retriever kent hier de weg.”

Geen voorgoed afscheid

De groei van de bewoners maakt indruk op Emalie. “Ze hebben geleerd zich te uiten. Doordat ze worden gestimuleerd dingen zelf te ondernemen, zijn ze zelfstandiger geworden. Kan niet bestaat niet in het Thomashuis: eerst proberen en dan zien we het wel. Door die persoonlijke aandacht kan er veel.” Zwemmen, paardrijden, samen lunchen of mee met de bewonersvakantie. Emalie heeft met volle teugen genoten. “Je ziet die tevreden gezichten. Ik heb vol bewondering en vol overgave gewerkt, al voelde het niet als werken.”

Foto: Emalie tussen zorgondernemers Kasper en Ilse in

Na haar pensioen twee keer uitgesteld te hebben, was het eind augustus toch zover. De bewoners gaat zij missen. “Ik heb een bewoner vanaf het allereerste begin zo’n dertien jaar meegemaakt.” Het is gelukkig geen voorgoed afscheid. “Afgelopen najaar ben ik mee op bewonersvakantie gegaan. En ik ben hier dag en nacht welkom. Desnoods kom ik hier de was strijken”, lacht Emalie.

Delen:

Thomashuis, Zaanse Akker, Thomashuis de Zaanse Akker, zorgondernemer worden, Thomashuis starten,
Henk & Carry Vreman
Zorgondernemers Thomashuis De Zaanse Akker
Kaatsheuvel, Thomashuis Kaatsheuvel, Thomashuis, Thomashuis Brabant, gehandicaptenzorg Brabant, gehandicaptenzorg, gehandicaptenzorg Kaatsheuvel, gehandicaptenzorg Den Bosch.
Dionne van Oversteeg & Joey
Lid sambaband
Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!