Thomashuis Vaals

  • Thomashuis Vaals

Op een schitterende locatie, omringd door de Limburgse heuvels en op een steenworp afstand van het drielandenpunt, staat Thomashuis Vaals: één van de eerste Thomashuizen in Nederland. Sinds 2019 wordt dit Thomashuis gerund door zorgondernemers Ben Rutter en Henriette Nieuwenhuijs. Ondersteund door hun medewerkers biedt het zorgkoppel een liefdevol thuis aan negen volwassenen met een verstandelijke beperking. Nu, vier jaar later, moet het stel vanwege gezondheidsredenen van Ben helaas afscheid nemen. Daarom zijn ze op zoek naar twee opvolgers om het zorgondernemerschap aan over te dragen.

Vier jaar geleden begon het avontuur van Ben en Henriette: “Samen wilden we laten zien dat het omgaan met mensen met een verstandelijke beperking anders georganiseerd kan worden dan in grote instellingen, waarin wij eerder werkzaam waren. Het mooie aan het ondernemen in een Thomashuis is dat je echt alles in één bent.” Ben en Henriette genieten elke dag van het zorgondernemerschap, maar vooral van de bewoners zelf: “Het mooiste aan dit werk is de groep: de mensen, hoe ze zijn en de ontwikkeling die ze doormaken. Daar geniet je elke keer weer van. Als je ziet hoe bewoners bijvoorbeeld steeds meer voor zichzelf durven opkomen. Dat is zo bijzonder. We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk tijd te besteden aan de bewoners.” “Ik zou zo nog tien jaar door kunnen gaan met het Thomashuis-zorgondernemerschap” In 2020 werd Ben ernstig ziek en daar bovenop kreeg hij Corona. Na drie maanden aan de beademing op de intensive care, brak een periode van twijfel aan. De zware periode deed het stel realiseren dat ze weten wat ze aan elkaar hebben, maar ook dat ze meer quality time samen willen. Ben had zo nog tien jaar door kunnen gaan als zorgondernemer, maar het is verstandiger om te stoppen.

Geen dag is hetzelfde

Hoe een gemiddelde dag als zorgondernemer eruitziet? “Elke dag is verrassend, geen dag is hetzelfde,” vertelt Ben,” behalve dat we elke ochtend gezellig een kopje koffie drinken met de bewoners voordat zij de deur uitgaan.” De privéwoning van de zorgondernemers bevindt zich beneden, met een eigen achteringang. Het stel heeft de taken duidelijk gescheiden: “Zo ben ik vooral op de vloer en focust Henriette zich meer op het administratieve gedeelte. We hebben een heel fijn team dat zelfstandig kan functioneren.” vervolgt Ben.

Als een hechte familie

De groep van negen bewoners bestaat uit mannen en vrouwen van tussen de 18 en 74 jaar oud met verschillende zorgzwaartes. De bewoners leven samen als broers en zussen. Henriette: “De groep gaat heel goed met elkaar om en heeft veel lol. Ze gaan er graag samen op uit: het terras op, sporten, winkelen, wandelen, of ergens wat eten/drinken. Ook gaan we ieder jaar samen een week op vakantie.” Zo vertelt Ben glunderend: “We zijn zelfs met de hele groep naar Zweden geweest. Iedereen kwam terug met leuke verhalen, en ook de lokale bewoners vonden het fantastisch.”

Op één bewoner na gaat iedereen doordeweeks naar externe dagbesteding. Op vrijdag is iedereen vrij. In de gezamenlijke ruimte van het huis wordt ‘s avonds gekookt en samen gegeten. ’s Zomers is het goed vertoeven in de grote tuin, waar regelmatig een potje wordt gevoetbald. Henriette: “We hebben twee grote goals neergezet. Er vinden competities plaats tussen bewoners, wettelijk vertegenwoordigers en medewerkers, met aansluitend een feestavond. Ook is er goed contact met de buurt. We vinden openheid heel belangrijk en bezoek is welkom. De omgeving kent de bewoners. Regelmatig lopen ze bij elkaar naar binnen en er worden veel leuke dingen georganiseerd.”

In het Thomashuis is een ‘mancave’ en een meidenkamer, waar intensief gebruik van wordt gemaakt.

Teamkracht: samenwerken en groeien

Het team bestaat uit acht medewerkers. Henriette: “We hebben een jong team. Het is geen wij en zij: we doen het echt samen. Ieder met zijn/haar eigen talenten. We kunnen feedback geven en ontvangen. Dat is heel fijn. De medewerkers hebben de durf om alles zelf op te pakken. Uiteraard worden ze hierin door ons begeleid. We vinden het essentieel om zowel bewoners als medewerkers in hun kracht te zetten."

Opvolgers met een hart voor humor

“Het is voor ons belangrijk dat onze opvolgers de visie op eigen regie van de bewoner onderschrijven. We sturen niet op gedrag, maar kijken het liefst naar: wat is de behoefte van iemand? Kunnen we een alternatief aandragen voor een behoefte zodat er gewenst gedrag uit voortkomt? We zoeken in de nieuwe zorgondernemers naar no nonsens types, die zich niet focussen op wat niet kan, maar op wat er wél kan. Het is belangrijk dat je op een natuurlijke manier kunt begeleiden”, aldus het stel.

Henriette vervolgt lachend: “Als je aan de bewoners vraagt wat belangrijk is voor onze opvolgers, dan is het dat ze veel grapjes kunnen maken.”

Meld je aan voor de informatiebijeenkomst

Na vier bijzondere jaren zijn Ben en Henriette op zoek naar opvolgers. Wil je meer weten over de voordelen van ondernemen in de gehandicaptenzorg? Bezoek dan een online webinar of informatiebijeenkomst: https://www.thomashuis.nl/informatiebijeenkomst

Op een schitterende locatie, omringd door de Limburgse heuvels en op een steenworp afstand van het drielandenpunt, staat Thomashuis Vaals: één van de eerste Thomashuizen in Nederland. Sinds 2019 wordt dit Thomashuis gerund door zorgondernemers Ben Rutter en Henriette Nieuwenhuijs.

Bezoek een infomiddag

Hét perfecte moment om te ontdekken of het runnen van een Thomashuis iets voor jullie is!

Inschrijven