•  

Thomashuis Munein

Welkom in Thomashuis Munein

 

Thomashuis Munein is gevestigd in een oude vlasfabriek in het prachtige dorpje Munein, op zijn hollands Molenend. Molenend maakt deel uit van de zogenaamde Friese Wouden, vroeger een relatief arm gebied. Om de leefomstandigheden op het platte land te verbeteren werd van hogerhand cichorei en vlasverbouw gestimuleerd. Om deze produkten te kunnen verwerken werden fabrieken gesticht waaronder de vlasfabriek in Molenend. Na de tweede wereldoorlog was de vlasteelt niet meer lonend en kreeg de fabriek andere functies, terwijl aan onderhoud vrijwel niets meer werd gedaan. In 1989 werd de fabriek echter verbouwd  tot woonhuis waarbij men getracht heeft zoveel mogelijk de originele bouwstijl te bewaren. Thans is dit unieke pand een comfortabel Thomashuis, prachtig gelegen aan de rand van het dorp grenzend aan een natuurgebied met daardoor rondom een magnifiek uitzicht. De prachtig aangelegde tuin vergt het nodige onderhoud, dus mogelijkheden voor dagbesteding voor cliënten met groene vingers. Molenend ligt dus aan een mooi natuurgebied wat de nodige rust biedt, maar heeft tevens de Friese hoofdstad Leeuwarden op een steenworp afstand.Ook het aangrenzende dorp Oenkerk heeft het nodige te bieden. Dokkum de meest noordelijke hoofdstad, en nog even verderop het Lauwersmeergebied, zijn ook binnen handbereik. Het Lauwersmeergebied is ook een groot natuurgebied en het Lauwersmeer trekt menig watersporter.In de havens van Lauwersoog vind je de twee boothuizen met reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) waar ook mogelijkheden zijn voor dagbesteding.In het voorhuis wonen wij als begeleiders met ons gezin, bijna altijd aanwezig en aanspreekbaar. In de fabriekshal zijn negen royale zit/slaapkamers gecreëerd die de cliënt naar eigen inzicht kan inrichten. De woonkamer is een grote ruimte waar gezamenlijk gegeten kan worden, maar waar ook activiteiten kunnen plaatsvinden. De gezamenlijke open keuken is o.a voor het bereiden van de maaltijden. Verder is er een ruime ‘natte’ groep en een kantoortje. Op het terrein is een groot terras met zitkuil om een grote openhaard. Er is genoeg ruimte om samen dingen te ondernemen, maar ook genoeg ruimte om je terug te trekken.

De ondernemers

Wij zijn Frank en Arjanne Eerenvelt, zorgondernemers van Thomashuis Munein. In ons Thomashuis bieden wij negen mensen met een verstandelijke beperking een veilige en huiselijke omgeving. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om te komen logeren.

Beiden hebben we ruime ervaring in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Samen met onze bewoners zijn we graag buiten en genieten we van het werken in de tuin. In de lente en de zomer zijn wij regelmatig te vinden op onze Chinese Sampan. Dit is een acht meter lange, volledig houten boot. Ook zijn we heel ondernemend. Met Koninginnedag gaan we er oranje gekleed op uit, bijvoorbeeld met de Sampan door Leeuwarden varen of naar Amsterdam. Met kerst houden we een viering voor het hele dorp. Ook gaan we elk jaar met het hele Thomashuis een paar dagen op vakantie. `s Zomers hebben we optredens in de tuin van muziekgroepen en/of dansgroepen. Dit zijn enkele voorbeelden. Over het algemeen zijn we bij alle activiteiten betrokken omdat we het heel belangrijk vinden dat we daadwerkelijk integreren in onze omgeving. Wij gaan met onze groep naar buiten, maar halen buiten ook binnen.

We hebben er bewust voor gekozen om zelf ook bij het Thomashuis te gaan wonen. Op deze manier zijn we goed op de hoogte van wat er speelt. Wij zijn praktisch altijd aanwezig en vormen het vaste aanspreekpunt voor de bewoners en hun ouders/vertegenwoordigers.

Thomashuis Munein

Halligenweg 5
9063 DX Munein
Friesland
Nederland

Heeft u vragen of bent u benieuwd naar ons Thomashuis? Neem gerust contact op:
058-2563039

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich gehoord voelt, zeker in het geval van onenigheid. Als u ontevreden bent of het ergens niet mee eens bent, laat het ons dan zeker weten. Zo kunnen we kijken of we er samen uit komen.

Voelt u zich alsnog niet gehoord of komen we er onderling niet uit, dan beschikken wij over een klachtenregeling die voldoet aan de vereisten van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Heeft u een klacht? Dan kunt u contact opnemen met een onafhankelijke klachtenfunctionaris via thomashuis@meld-het.nu.