Bewoners

Lees hier meer over onze bewoners...

 

Zeg je breien, dan zeg je Hanna. Het liefst breit Hanna de hele dag, dit traint haar fijne motoriek. Ze maakt sjaals en gigantische plaids waar je met gemak wel drie keer onder past. Wanneer je het aan Hanna vraagt maakt ze plaids "voor over je voeten voor op de bank", we vragen ons dan wel af wie er zulke grote voeten heeft, maar dat maakt volgens Hanna niet uit. Ook de sjaals worden gebreid in maatje giraffe nek, lekker warm voor in de winter!

Wanneer het in de moestuin tijd is om de snijbonen te oogsten, is Hanna er als de kippen bij. Het afsnijden van de ‘kontjes’ van de snijbonen en het verwerken door de snijbonenmolen vindt ze heel erg leuk om te doen. Dat komt goed uit, want wanneer de snijbonen geoogst kunnen worden zie je door de snijbonen het bos niet meer, zoveel zijn het er. De snijbonen komen vervolgens in het Thomashuis op het menu te staan, dus we maken het hele proces mee. Van zaadje naar plantje, van oogst naar je bord en dat voelt toch wel extra speciaal tijdens de avondmaaltijd!

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is houdt Hanna ook nog eens erg veel van dieren. Zij verzorgt ze graag en durft onverschrokken de hokken te betreden of de eieren onder de kippen vandaan te halen. Ze tilt de kippen zo van het nest om te kijken of er nog eieren in liggen. Soms moeten de eieren blijven liggen, want dan mogen de kippen ze uitbroeden. Jonge kuikentjes vinden we namelijk ook erg schattig. Als we de eieren merken door er met een viltstift een kruisje op te zetten, dan laat zij ze keurig liggen.

Eén van Wanda’s specialiteiten is het werken met klei. Na het vormen van kleine bolletjes klei plaatst zij deze zorgvuldig in de hiervoor bestemde mal om er zo een schaal van te maken. Dit zelfde kan zij ook goed met een andere techniek, door lange slierten te rollen op tafel maakt zij ‘slakkenhuisjes’ in plaats van bolletjes om er vervolgens een schaal van te maken. Werken met klei stimuleert de fijne motoriek. Wanneer de mallen helemaal gevuld zijn worden ze in de oven geplaatst om te bakken, daarna zijn ze al erg mooi maar nog wel een beetje saai.

Laat saai nou net niet bij Wanda passen, net als bij haar kleding en sierraden houdt Wanda ook van kleur op de schalen. Met een speciale keramiek verf geeft ze de schalen graag een mooie kleur, ze kleurt stippen en poezen (haar favoriet!) Het voelt een beetje gek, maar nadat dit klaar is worden de keramieken schalen en borden in een badje met een vreemde roze melkachtige kleur gelegd en komen ze er bleekjes uit. Niet echt een mooi gezicht, maar zeker noodzakelijk omdat ze nog een keertje de oven in moeten. Het badje is een glazuurlaag die ervoor zorgt dat de producten er glanzend en klaar voor gebruik uit komen.

Het eindresultaat vindt Wanda misschien nog wel het leukst en ze weet al precies wie deze producten zal moeten kopen, meestal één van haar ouders of haar zus. We hopen dat ze flink gespaard hebben, want als het aan Wanda ligt kopen ze de hele winkel leeg. Zoals je je misschien ook al kunt voorstellen kan Wanda goed verkopen!

Wij vinden de schilderwerken van Tim heel wat waard. Tim schildert graag, of dit nu vrij schilderen is of in vakjes, dat is Tim om het even. Daarnaast vindt hij het ook erg leuk om dienblaadjes te schilderen of vogelhuisjes, of kaarten, of klompen, of wat dan ook, hadden we al gezegd dat Tim graag schildert? Door te schilderen oefent Tim zijn fijne motoriek en leert Tim keuzes te maken voor de verschillende kleuren.

Je zou Tim een echte horecaman kunnen noemen. Het liefst voorziet hij netjes iedereen van drinken en/of eten, ook is hij is erg zorgzaam. Bij gebrek aan een bar

op de dagbesteding stort hij zich dan maar op de verzorging van de koffie en thee. Van het klaarzetten tot het inschenken en het opruimen, het hoort er voor Tim allemaal bij! Ook is hij vaak te vinden met een bezem in de tuin. Nauwlettend houdt hij dan alles en iedereen in de gaten met de bezem in de hand. Als hij er niet op staat te leunen veegt hij zowaar ook wel eens een vierkante meter! Op feesten en partijen geeft Tim vaak een optreden, hij zorgt graag voor vermaak van de gasten door te zingen en spoort dan iedereen aan mee te klappen.

Sanne is onze sticker Queen. Alle producten in onze winkel zijn voorzien van prijsstickers en aangezien we nogal wat producten hebben is dit een hele klus. Gewapend met het prijzen pistool prijst Sanne de producten alsof ze nooit iets anders gedaan heeft. Daarbij komt ook nog dat we het belangrijk vinden dat onze klanten zorgvuldig omgaan met onze kaarsen, om hiervoor te zorgen plakt Sanne onder iedere kaars keurig een waarschuwingssticker. Verder kan Sanne hele priegelige werkjes doen en vindt zij dat ook erg leuk. Haar vrije tekeningen zijn altijd eender en heel precies. Natuurlijk is Sanne niet de hele dag aan het tekenenen, ze helpt ook graag in de moestuin en in de kas. Wanneer de eerste aardbeien aan de plantjes hangen staat Sanne al klaar om ze te plukken. Samen kijken we of de aardbei helemaal rood en groot genoeg is. Als de aardbei door de keuring is wordt deze zorgvuldig geplukt en gewassen (en natuurlijk eventjes geproefd!). De aardbeien en vele andere fruitsoorten in onze moestuin, gebruiken we om jam te maken die we in het winkeltje verkopen.

Er gaan heel wat stappen aan vooraf voordat het potje in de winkel staat. Na het plukken en wassen helpt Sanne ook graag bij het maken van de jam, ze roert dan fanatiek in de pannen en helpt bij het schoonmaken van de potjes. Wanneer de potjes gevuld zijn wordt er door Sanne nog een mooi lapje over het deksel gedaan met een strikje er om en dan wordt deze geprijsd en in de winkel gezet. Dat inpakken is nog één van Sanne’s favoriete bezigheden, we verkopen cadeautjes in onze winkel, waarbij Sanne graag de plakbandjes plakt!

Andre houdt van rust en regelmaat, iets dat wij hem natuurlijk graag bieden. Een overzichtelijke dag planning is hierbij dan ook erg belangrijk. Andre start de dag met het samenstellen van het pictobord waarbij weergegeven wordt wie er werkt en wat Andre gaat doen die dag. In de tuin zaagt hij van grote dikke boomtakken kleine plakjes, van deze plakjes maken we bijvoorbeeld tuinschilderijen.

In de tuin helpt André bij het spitten van de grond in de moestuin en het verslepen van zware spullen. Als we hem kwijt zijn zit hij vaak eventjes op de schommel, geef hem eens ongelijk! Aan het einde van de dag helpt André graag bij het schoonmaken van de dagbestedingsruimtes, hij stofzuigt dan bijvoorbeeld de trap of de gang waarna hij in het Thomashuis helpt met de voorbereidingen voor het eten door alvast de aardappelen te schillen. De indeling van de dag houden wij graag hetzelfde zodat alles duidelijk blijft voor Andre, de activiteiten kunnen natuurlijk wel verschillen.