‘Je hebt altijd iemand om mee te spelen’

‘Je hebt altijd iemand om mee te spelen’

Tijn en Florien
Ondernemerskinderen

Tijn (9) en Florien (8) wonen met hun ouders en 9 gehandicapte bewoners in Thomashuis Druten. Hun ouders, Luc en Laura, runnen sinds januari 2017 het Thomashuis. ‘‘Het is leuk om hier te wonen. Je bent nooit alleen. Maar soms is het ook irritant’’, vertellen Tijn en Florien.

Het is zonnige dinsdagmiddag wanneer Tijn en Florien na schooltijd de tuin binnenrennen. Ze drinken limonade met hun ouders, vertellen over hun schooldag en rennen vervolgens de fleurige tuin in om te spelen. Na een tijdje ravotten vertellen Tijn en Florien over het leven in het Thomashuis. ‘‘Het is hier fijn wonen. We hebben een trampoline, een schommel en een hut. Er is altijd iemand om mee te spelen’’, vertelt Tijn. In de avond spelen ze tikkertje of een potje voetbal met de bewoners. ‘‘Overal zijn wel plekken waar je kan spelen en verstoppen’’, vult Florien aan.

Gezellige drukte

Broer en zus vinden de drukte gezellig. ‘‘Maar soms is het een beetje irritant. Dan word je gek van alle bewoners’’, vertelt Tijn. ‘‘Gelukkig hebben we een eigen huis waar we dan naartoe kunnen.’’ Florien vertelt dat ze daar hun eigen speelgoed hebben staan en naar bed gaan. ‘‘En onze ouders zijn er altijd voor ons. Als er iets is, kunnen we naar hun werk lopen en ’s avonds leest papa of mama een verhaal voor.’’

‘‘Onze ouders zijn er altijd voor ons’’

De weken zien er een verschillend uit. De ouders van Tijn en Florien wisselen de ochtenden in het Thomashuis met elkaar af. ‘‘Dan ontbijten we in ons eigen huis altijd met papa of mama’’, vertelt Florien. Daarna maken de twee zich gereed voor school. In de schoolpauze lunchen Tijn en Florien altijd met hun ouders. De bewoners zijn dan in de dagbesteding. Na schooltijd is ook altijd een van hun ouders thuis. Soms allebei en soms werkt één van hen met een medewerker. ‘‘Dan gaan we wat drinken en tot het avondeten spelen.’’ In de weekenden en schoolvakantie plannen Luc en Laura de leuke activiteiten met hun kinderen en bewoners. Doordeweeks hebben Tijn en Florien ook hun hobby’s. Zo speelt Tijn keyboard en rijdt Florien paard.

Verhuizing naar het Thomashuis

Het leven van Tijn en Florien voor het Thomashuis is compleet anders dan het leven nu. ‘‘Vroeger fietsten wij altijd naar school en gingen we naar de BSO en oma’’, vertelt Tijn. Nu ligt de basisschool zowat in hun achtertuin, waardoor ze naar school lopen. ‘‘En in de pauzes en na schooltijd zijn we altijd thuis.’’ Florien is blij met haar nieuwe school. ‘‘De kinderen en juf zijn heel aardig.’’ Regelmatig spreekt zij na schooltijd af met haar klasgenootjes.

‘‘Het is hier gewoon gezellig’’

Haar beste vriendin Julia mist ze wel. ‘‘Maar we zien elkaar in de vakantie of tijdens verjaardagen.’’ De verhuizing is ook even lastig geweest voor broer en zus. ‘‘De verhuizing was moeilijk, want we moesten toen bij oma logeren’’, vertelt Tijn. ‘‘We zijn nog veel aan het opknappen, maar gelukkig zijn onze slaapkamers klaar. Ik ben nu blij dat we er wonen’’, vult zijn zusje aan. ‘‘De bewoners glimlachen altijd als je ze groet en zijn vrolijk. Het is hier gewoon gezellig.’’

Delen: