Familie aan het woord

Hoe is het leven in Thomashuis Zenderen? Lees hier de ervaringen van Ton en Frederique. Hun zoon woont met veel plezier bij ons. Francien deelt haar bijzondere ervaring over de 7 jaar dat haar zus in Thomashuis Zenderen woonde.  

'Leven als in een groot gezin'

"We zochten woonruimte voor onze zoon Thomas. Qua leeftijd had hij nog best een paar jaar thuis kunnen wonen. Maar omdat zijn oudere broer en zus ook ‘uit huis’ gingen, mistte Thomas de reuring en gezelligheid in huis. Door een tv-uitzending viel onze interesse op de Thomashuizen.

Vooral de kleinschaligheid en de inzet van zorgouders spraken ons zeer aan. Later zagen we dat er een Thomashuis in Zenderen zou komen, dus hebben we direct contact gezocht. Ons werd gezegd dat de “zorgouders” contact met ons zouden opnemen.

thomashuis zenderen, wonen thomashuis, thomashuis overijssel,

Warm, betrokken en persoonlijke aandacht

Na ’n paar gesprekken met Herna en Willem Jansen waren we helemaal om: warm, betrokken en persoonlijke aandacht. Dit gevoel hebben we nog steeds en, niet onbelangrijk, onze Thomas heeft dit gevoel zeker ook nog steeds. Het leven in het Thomashuis speelt zich binnen en buiten af. Het huis staat aan de rand van het dorp en een wandeling of fietstocht is zo gemaakt, een ijsje halen, lekker muziek maken, puzzelen of tekenen kan ook. Maar ook helpen met koken of je kamer schoonmaken hoort daarbij.

Verder wordt er in de weekenden ook van alles ondernomen wat past bij de interesses, en ergens pannenkoeken eten of een bezoek aan een kinderboerderij en niet te vergeten eens per jaar een week op vakantie. Het is net een (groot) gezin. Kortom: Thomashuis TOP."

Ton en Frederique van Oers, ouders van Thomas

'Thomashuis in Zenderen….een warm huis!'

“Onze zus woonde 7 jaar in het Thomashuis in Zenderen, een huis voor mensen met een verstandelijke beperking. Hoe wij dat beleefd en ervaren hebben, geven we graag door! We hadden onze zus samen goed voorbereid op haar woonplek en ook haar zit- en slaapkamer samen ingericht. Een warm welkom van de zorgondernemers toen onze zus kwam wonen in het Thomashuis. De vlag hing uit en er was koffie met een slagroom gebakje waar ze zo van kon genieten, een lach van oor tot oor!

De eerste indruk voelde gastvrij in een vertrouwde sfeervolle huiskamer. Het Thomashuis is kleinschalig en er heerst een huiselijke sfeer zoals in een gezin. Samen met de groep bewoners en medewerkers een band opbouwen van vertrouwen, veiligheid, structuur: de basisbehoeftes. Onze zus voelde zich snel veilig in het Thomashuis. Je kon aan alles merken dat ze het fijn had en met plezier daar woonde.

Belevingsgerichte benadering

De aandacht voor onze zus, zowel persoonlijk als de verzorging heeft haar erg goed gedaan en gaf ook rust voor ons. Wat zag ze er altijd mooi verzorgd uit met haar armbanden en horloge. Dat was onze zus! Daar spreekt zoveel liefde uit!

Ook in de woonkamer was een plekje voor haar ingericht waar ze naar hartenlust kon knutselen en muziek luisteren. Onze zus mocht zijn wie ze was en met een belevingsgerichte benadering was het wonen in het Thomashuis voor haar en ons een warm “cadeautje”. Wij als familie waren altijd welkom en in de zorg voor onze zus mochten we ook zelf onze invulling geven. Er is met overleg veel mogelijk en dat voelt fijn.

Er werden veel activiteiten ondernomen. Elke dag even lekker wandelen, of met de duofiets. Wat een plezier!  De muziekavond eens per week was ontroerend om te ervaren. Elk jaar een weekje samen met de bewoners en medewerkers  op vakantie, wat een feest! Samen met de bewoners het weekmenu maken, samen koken en genieten van de gezonde maaltijden, wat ’n mooie momenten van samenwerking en beleving. Samen met ouders / familie werden er activiteiten georganiseerd wat belangrijk is voor de onderlinge band.

Korte communicatielijnen

Met de zorgondernemers en medewerkers was er een vertrouwensband gegroeid en wij als familie werden goed op de hoogte gehouden van allerlei zaken omtrent onze zus. De communicatielijnen zijn erg kort wat fijn is voor het vertrouwen om zaken goed en snel te kunnen regelen.

Onze ervaring is geweldig! Een dikke pluim voor de zorgondernemers, team en bewoners die met hart en ziel invulling geven aan een warm Thomashuis.

Francien Vennegoor, zus van Elise Veldhof.