
Warme zorg in een Thomashuis
Welke zorg krijgen bewoners in een Thomashuis?
In een Thomashuis wonen gemiddeld negen mensen met een verstandelijke beperking. De twee zorgondernemers wonen ook in of bij het Thomashuis. Hun nabijheid zorgt ervoor dat zij als geen ander persoonlijke zorg kunnen bieden. Zij kennen de bewoners door en door, en weten altijd wat er speelt. Samen met een klein, betrokken team van ongeveer 5 medewerkers bieden zij ondersteuning die afgestemd is op de behoeften en mogelijkheden van iedere bewoner.
Om in aanmerking te komen voor een plek in een Thomashuis, is een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) nodig, aan te vragen via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De huisarts of doorverwijzer kan hierbij ondersteunen.
In het Thomashuis draait het om meer dan zorg alleen; welzijn staat centraal. Bewoners hebben een eigen kamer die ze naar wens kunnen inrichten, en hebben een plek in een warme gemeenschap. We ondersteunen hen bij het maken van eigen keuzes en moedigen hen aan om deel te nemen aan dagelijkse activiteiten, of dat nu in huis is of bij een dagbesteding. Zo creëren we een omgeving waar bewoners zichzelf kunnen zijn en een waardevol leven kunnen leiden.
Het uitgangspunt is dat bewoners hun hele leven in een Thomashuis blijven wonen. Toch kan het gebeuren dat iemands fysieke of mentale staat in de loop der jaren zoveel verandert, dat wonen in het Thomashuis niet meer past bij wat iemand nodig heeft, of dat het evenwicht in de groep verstoord raakt. In zulke situaties kijken we samen met de bewoner, familie en betrokkenen naar wat het beste is voor de bewoner, en de groep. Soms betekent dit dat iemand moet verhuizen naar een andere plek waar de zorg beter aansluit. Open en duidelijke communicatie is dan extra belangrijk, zodat we samen de beste keuzes kunnen maken, in het belang van alle bewoners.