Puck maakte de switch van de horeca naar de gehandicaptenzorg
Toen Puck haar baan verloor in de horeca wist ze een ding zeker. De zorg; daar lag haar toekomst, maar welke tak van zorg was nog niet helemaal duidelijk. Een vacature bij Thomashuis Sint Nicolaasga, een kleinschalige woonvorm voor 9 mensen met een verstandelijke beperking, trok haar aandacht. De zorgondernemers stonden namelijk open voor kandidaten buiten de zorg. “Ik dacht, als ik het nu niet doe, doe ik het nooit.”
Inzet en liefde voor de doelgroep
De 29-jarige Puck woont met haar partner en drie kinderen van 12 jaar, 3 jaar en van tien maanden in Sneek. Ze is dolblij als op gesprek mag komen bij Henk Veurman en Carin Stuyt, de toenmalige zorgondernemers van Thomashuis Sint Nicolaasga en vanaf het moment dat ze binnen stapte bij de sollicitatie wist ze het gelijk; ‘Dit is de plek!’. Met een opleiding aan de theaterschool was Puck niet de meest voor de hand liggende kandidaat. “Carin en Henk hebben mij op gevoel aangenomen. Ze legden uit dat het niet gebruikelijk was om iemand met weinig ervaring aan te nemen.”
In april 2022 hebben zoon Wisse Veurman en zijn vriendin Eva Leonie het stokje overgenomen. Zorgondernemer Wisse legt uit: “Voor ons zijn motivatie, inzet, flexibiliteit en liefde voor de doelgroep heel belangrijk. Vandaar dat wij toen en ook nu nog openstaan voor kandidaten die nog niet voldoen aan alle opleidingseisen. Wel wordt onderzocht of deze kandidaat in de toekomst een opleiding kan volgen.”
Zorgondernemers zijn een deur verderop
Voordat Puck aan de slag ging als zelfstandig begeleidster, volgde zij eerst een inwerkprogramma. “De verbinding met de bewoners stond hierin centraal. Ik deed veel een-op-een activiteiten met de bewoners, zodat ik een goede band met ze kon opbouwen en ze beter kon leren kennen. Een voordeel voor nieuwe werknemers is dat een Thomashuis een kleinschalige setting is, vindt Puck. “Ik kon tijdens de inwerkperiode, en ook nu nog, altijd terecht met vragen. De zorgondernemers zijn letterlijk 1 deur verder, maar ook mijn collega’s willen altijd je vragen beantwoorden.” Zorgondernemers wonen in of naast het pand, zo ook in Thomashuis Sint Nicolaasga.
“De afwisseling maakt het zo leuk”
Momenteel werkt Puck 28 uur per week in het Thomashuis. Zij werkt als begeleidster op de groep en geeft ook individuele begeleiding aan een ernstig verstandelijk beperkte bewoner. Daarnaast gaat zij 1 dag in de week naar school. Zij zit in het laatste jaar van de MBO-4 opleiding: Persoonlijke begeleider maatschappelijke zorg BBL. Het praktijkgedeelte van haar opleiding vindt plaats in het Thomashuis. “Het is bijzonder werk. De bewoners zijn open en eerlijk. Iedere dag is anders. En juist die afwisseling maakt het zo leuk.”
Warm, huiselijk en als een groot gezin
Puck vindt het team en de bewoners bijzonder om mee te werken. Bovendien ervaart ze de locatie als een unieke plek. Het is een ruime woonboerderij, met eigen dagbesteding, dieren en een prachtig wijds uitzicht. Maar het belangrijkste vindt ze de visie van het Thomashuis: “Wij willen graag dat het een warme en huiselijke woonplek is, die aanvoelt als een groot gezin. Dit merk je meteen als je bij ons binnenstapt.”
Kortom, van de overstap naar de gehandicaptenzorg heeft ze nog geen dag spijt gehad. Puck wil mensen, die overwegen om ook deze stap te zetten, aanmoedigen om dit vooral te onderzoeken. “Volg je hart, sta niet op de rem. Mijn zoontje was destijds nog geen jaar oud, maar dat heeft mij niet weerhouden om het roer om te gooien.”
Wil jij ook werken bij een Thomashuis?
Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Puck? En wil jij bijdragen aan het dagelijks geluk van mensen met een beperking? Er zijn 118 Thomashuizen door het hele land. Ontdek hier alle actuele vacatures, vrijwilligers- en stageplaatsen.