Column: "Je krijgt zoveel mee als zorgondernemer”

Begeleider gehandicaptenzorg Thomashuis Apeldoorn
Werken

Regelmatig wordt in artikelen de visie van de zorgondernemers binnen de Thomashuizen belicht. In deze column wil medewerker Erik de Zeeuw je meenemen hoe hij naar het zorgondernemerschap kijkt. Bij ieder Thomashuis staan twee zorgondernemers aan het roer, die verantwoordelijk zijn voor het wonen, de zorg en de bedrijfsvoering. Wat een Thomashuis bijzonder maakt, is dat de zorgondernemers met hun gezin ook in het pand wonen.

Een ware allrounder

Ik ben bijna zeven jaar werkzaam binnen een Thomashuis als begeleider en heb daarin twee paar zorgondernemers mogen ervaren en van hen mogen leren. Als medewerker sta je zeer dicht bij de ondernemers waardoor je van dichtbij ziet wat er voor nodig is om een Thomashuis te runnen en wat dat met je doet. De kracht van een goede zorgondernemer is in mijn ogen een ware duizendpoot:  hart voor de zorg, communicatief sterk, meelevend, krachtig en sociaal. Je kan er nog veel meer haakjes aanhangen, maar je moet een ware allrounder zijn, wil je slagen. Ik kijk met veel bewondering naar de zorgondernemers, omdat het veel van je vraagt. Er zijn verwachtingen die je steeds maar weer moet waar maken, je moet zorgen, administratief veel leren/doen en leidinggeven aan je team.  Je staat de hele dag ‘aan’ en draagt altijd de verantwoording voor het huis.

“Je krijgt zoveel mee als zorgondernemer.”

Zelf heb ik twee keer een vakantieperiode (van een week) mogen waarnemen voor de huidige zorgondernemers. Ik vond het een eer dat ik dit mocht doen en zo het vertrouwen kreeg om op hun huis te “passen”.  Ik draaide mijn reguliere diensten, maar merkte toen pas hoeveel je mee krijgt van het huis, de vragen die je krijgt vanuit dagbestedingen of verwanten, de nachten die je niet altijd zorgeloos ondergaat. Daarnaast is de scheiding werk/privé een dunne lijn. Nu is twee keer een week als invaller natuurlijk niet te vergelijken met de echte rol als ondernemer, maar je beleeft toch even het gevoel hoe het zal zijn als je zelf in deze positie zou staan.  

Uitdagingen draag je samen

De Thomashuisformule is een schot in de roos voor de bewoners van de Thomashuizen. Maar ook als ondernemer en als teamlid haal je er ontzettend veel voldoening uit. Het wij-gevoel is groot en daardoor draag je samen de uitdagingen die op je pad komen. De keerzijde is in mijn beleving het werk/privé gedeelte. Dat loopt zo dusdanig door elkaar dat je daar goede balans in moet vinden om het aan te kunnen. Ik heb respect voor mijn huidige ondernemers die het team meenemen in hun aanpak en de openheid die zij geven in het reilen en zeilen van het huis. Het is een grote verantwoordelijkheid, maar je krijgt er veel voor terug!

Ben je enthousiast geworden over werken in een Thomashuis? Onze vacatures staan hier. Wil je meer weten over het zorgondernemerschap, meld je aan voor de informatiebijeenkomst.

Delen: