‘We kunnen iets voor een ander betekenen’

Wonen
Laura van Elst

Voor het coronavirus was Thomashuis Nieuwkuijk dagelijks al volop bezig met verbinden. En dat is er de afgelopen periode niet minder om geworden. Nu de dagbesteding wegvalt, maken de bewoners houten plankjes waarmee ouderen in de omgeving kunnen communiceren met de buitenwereld. “Zo willen we de bewoners een zinvolle daginvulling bieden”, vertellen zorgondernemers Martin en Berna.

Met de plankjes – die voor het raam worden gezet - kunnen ouderen aangeven hoe het met hen gaat. De kleur groen staat voor oké, rood voor niet goed. “Als de plank met de rode kant naar voren staat, hopen we dat mensen even aanbellen om te vragen wat er is”, vertelt zorgondernemer Berna in een interview met het Brabants Dagblad.

Praktische hulp of praatje maken

Het idee is ontstaan dankzij een buurtbewoonster die groen-rode kaarten aan buurtbewoners gaf om van achter het raam te communiceren. Een praktische manier om buurtbewoners ten tijde van het coronavirus een hart onder de riem te steken. De bewoners van het Thomashuis zijn er ook druk mee aan de slag gegaan en hebben twintig plankjes inclusief persoonlijk kaartje met uitleg gefabriceerd.

De enveloppen met plankjes zijn bij enkele ouderen en anderen in de omgeving verspreid en heeft al tot reacties geleid. De ‘rode roep’ hoeft niet alleen ingezet te worden wanneer iemand zich niet goed voelt. De plankjes kunnen bijvoorbeeld ook rood gezet worden als iemand geen levensmiddelen heeft en niet naar buiten kan. Of als een oudere behoefte heeft aan een praatje op afstand. “Zo kunnen we iets betekenen voor een ander”, vertelt Berna aan het Brabants Dagblad. 

Honderden kaarten

Voor de nabijgelegen Herbergier - waar mensen met geheugenproblemen wonen -  in Vlijmen maakte het Thomashuis tosti's en soep voor alle bewoners. "Wat hebben we genoten van de tosti's met ananas. Heel leuk ook het eigen gemaakte kaartje met bemoedigende tekst", reageren Herbergier-ondernemers Jan en Hester.

Zelf heeft Thomashuis Nieuwkuijk de kracht van social media ervaren ten tijde van social distancing. Voor twee jarige bewoners plaatsten Martin en Berna de oproep om kaarten te sturen. En die kwamen er: ‘Jan heeft 200 kaarten ontvangen en Ardy ontving er gisteren 188.”

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!