Blog: Wat is normaal?

Wonen
Laura van Elst

Ruth Kampelmacher (25) is een creatief schrijftalent met passie voor muziek en schilderen. Speciaal voor het Thomashuis schreef zij een blog over de definitie normaal. “Wat is vandaag de dag, anno 2020, normaal? Ik zou er niet meteen één antwoord op hebben. Wat voor de een normaal is, is voor de ander abnormaal en andersom”, schrijft Ruth.

“Toen ik eind 2013 van Zeist naar Dongen verhuisde, moest ik erg wennen aan de Brabantse gebruiken en etiquette, oftewel: wat hier normaal is. Naarmate de tijd vorderde, kwam ik daarachter en inmiddels weet ik niet beter dat de gebruiken hier doodnormaal zijn.

Aanpassen is ook normaal

Mijn definitie van normaal is anders dan die van een ‘normaal’ persoon. Je vraagt je nu af wat voor mij normaal is. Daar kom ik later op terug. Maar wat normaal is binnen een Thomashuis, is vrij simpel. Iedereen is op zijn eigen manier normaal en mag en kan tot op een bepaalde hoogte zichzelf zijn. Aanpassen hoort hier ook bij. Ook dát is normaal. Ik ben in ons Thomashuis ook normaal, geïntegreerd en kan inmiddels mijzelf zijn. Niet altijd, maar dat is een gegeven. Dat hoort erbij en vind ik prima. Ook dat is normaal.

“Iedereen is op zijn eigen manier normaal en mag tot een bepaalde hoogte zichzelf zijn”

Toen ik op 4 mei 2019 bij de dodenherdenking in mijn woonplaats Dongen een zelfgeschreven gedicht mocht voordragen, wilde ik dat ik werd aangekondigd als ‘Ruth Kampelmacher uit het Thomashuis’. Waarom? Omdat men dan weet dat ik in het Thomashuis woon én dat ik dus niet normaal ben. Want voor mij is iemand zonder diagnose normaal en ben ik met mijn autisme, rechtzijdige verlamming en dwangstoornis niét normaal. Uiteraard criminelen als Taghi’s daargelaten.  

17 miljoen mensen, 17 miljoen definities

En dat ik dan zelfstandig met het openbaar vervoer kan reizen, leuk kan schrijven, rappen en alleen kan sporten is voor mij niet interessant als we het hebben over wat normaal is en wat niet. Kortom: het woord ‘normaal’ heeft één definitie die toch voor zeventien miljoen mensen in Nederland heel verschillend is.”

Meer weten over Ruth? Lees dan haar artikel “Vrijheid is voor mij belangrijk”. Of wil je reageren? Stuur dan een mail naar info@thomashuis.nl ter attentie van Ruth.

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!