De gekoesterde bewonersvakantie anno 2020

Werken

“Een Thomashuis vakantie geeft elk jaar een stukje spanning, adrenaline en voorpret”, schrijft medewerker Erik de Zeeuw in zijn nieuwe blog over de bewonersvakantie van Thomashuis Apeldoorn afgelopen september. “De uitstapjes en activiteiten waren dit jaar misschien anders ingevuld, maar het deed de pret niet drukken. De mondkapjes leidden zelfs tot komische momenten.”

Gaat de vakantie wel door aangezien het land weer te maken krijgt met meer coronabesmettingen? Lang, heel lang heb ik gedacht dat we de vakantie met een rode stift door konden strepen.

Thomashuis Apeldoorn, Erik de Zeeuw,

Enthousiasme spatte eraf

De weken voor de Thomashuis vakantie beleefde ik mijn eigen vakantie ook op een bijzonder laag pitje. In deze dagen had ik het bericht verwacht dat er inderdaad voor gekozen zou zijn om het te cancelen. Dit was niet het geval en we gingen de eerste week van september. Met goede moed!

“De onderlinge band met de bewoner wordt op reis alleen maar sterker”

Van Apeldoorn richting het vakantiepark Esonstad (Anjum) in het hoge noorden! We hadden er zin in en het enthousiasme spatte eraf.   Mondkapjes, desinfecteer gel en natuurlijk al onze bagage de auto’s in en gaan. De reis er naar toe was net zoals alle jaren ontspannen, vol verwachting en in goede sferen. Zoals een vakantie hoort te zijn natuurlijk.

Thomashuis Apeldoorn, Erik de Zeeuw,

Mondkapjes op de boot

De uitstapjes richting andere dorpjes en activiteiten waren misschien anders ingevuld, het deed niet af van het plezier wat er was onderling. Het enige moment wat nieuw was voor een deel van onze bewoners waren de mondkapjes op de boot naar Schiermonnikoog. Waar de ene het wel interessant vond, kon de ander er juist weer helemaal niks mee. Klein voorbeeldje… Een van de bewoners heeft gedurende de 45 min boottocht regelmatig haar tong uit de mond gehad wat leed tot een drijfnat mondkapje die we meerdere keren door de dag hebben moeten vervangen. Het zorgde voor komische momenten.

Het mooie van een bewoners vakantie is dat begeleiding en bewoners allen in een andere structuur moeten gaan werken en leven. Je probeert een structuur aan te brengen die voor allen prettig is. Je ziet nieuwe dingen van bewoners, andere patronen, leuke wisselwerkingen onderling en de band die je al had met hen wordt in zo’n reis alleen maar sterker.

Op elkaars lip

Als collega’s onder elkaar zit je ook meer op elkaars lip en ziet elkaar, op de nacht na, de gehele dag door. Tijdens zo’n week zie je ook de waarde van een fijn team. We koesteren deze reizen en hopelijk gaan we er nog vele maken! Maar liever volgend jaar weer zonder doorweekte mondkapjes!

Erik de Zeeuw (25) werkt in Thomashuis Apeldoorn. De afgelopen jaren heeft hij daar een hoop bijzondere momenten mogen beleven waar hij over blogt.

Delen: