Niet op bezoek, maar toch verbonden

Corona

Foto: Bonbons maken en kaarten schrijven in Thomashuis Coevorden.

Het coronavirus leidt onder meer in Thomashuis Spierdijk, Coevorden en Dongen tot verstrekkende maatregelen. Om het virus buiten de deur te houden, is bezoek niet toegestaan. “Daarom verbinden we nu op een andere manier”, vertellen Hennie en Paul, zorgondernemers van Thomashuis Dongen.

Voor Stef en Zita, de ouders van Sander, was het een emotioneel besluit toen Thomashuis Spierdijk aankondigde dat de deur in ieder geval tot 6 april voor bezoek op slot ging. Op contact via Whatsapp en beeldbellen na, hebben ze hun zoon een week niet gezien. “Heel raar”, vertellen ze in een interview met Noordhollands Dagblad.

Gedeelde smart is halve smart

Dankzij de structurele dagindeling en gevarieerde activiteiten hebben de bewoners hun plekje in het Noord-Hollandse Thomashuis in Spierdijk gevonden. Ouders worden extra op de hoogte gehouden via alledaagse foto’s. Een aantal keer per week bellen Stef en Zita met hun zoon. “We hadden verwacht dat Sander en de anderen het er heel moeilijk mee zouden hebben, maar gedeelde smart is ook voor hen halve smart. Ze zijn er heel relaxed onder”, vertellen ze aan het dagblad. Een grote geruststelling voor hen. “Wij krijgen van onze kinderen ‘De groeten uit het gezellige Thomashuis.’”

‘Muziek gaat nooit in quarantaine’

Thomashuis Coevorden is ook in sociale isolatie. “Het is voor de bewoners lastig dat structuur wegvalt”, vertelt zorgondernemer Mathanja aan RTV Drenthe. Daarom werd er afleiding gevonden in muziek. Zanger Bert de Haan trad in de achtertuin op en zong diverse Hollandse hits voor de bewoners.

Corona, Corona Coevorden, Corona Thomashuis, Thomashuis Coevorden,

Foto van optreden in de tuin van Thomashuis Coevorden. 

Het muzikale initiatief is op poten gezet door Saskia Kluwen, van Theater Hofpoort. Zij organiseerde muzikale optredens waar zorginstellingen zich voor konden aanmelden. “Muziek verbindt en biedt troost en gezelligheid. Muziek gaat nooit in quarantaine”, vertelt ze aan de omroep.

Dagbesteding in huis gehaald

Omdat de bewoners van Thomashuis Dongen thuiszitten, hebben zorgondernemers Paul en Hennie de dagbesteding naar het Thomashuis gehaald. “We hebben een dagbestedingsmedewerker ingevlogen, zodat onze huisgenoten een gestructureerde, gevarieerde en zinvolle dag hebben.” Dat kan variëren van klusjes en bewegingsactiviteiten tot verbindende activiteiten als kaarten maken voor familieleden en andere Thomashuizen.

Hoewel de fysieke deuren dicht zijn, is er wel degelijk verbinding met Dongen en familie. “Een paar dames uit het dorp maken voor ons door het RIVM goedgekeurde mondkapjes. Ouders brengen boodschappen tot aan de deur en zwaaien even door het raam. Zo probeert iedereen elkaar te helpen.”

Genieten van kleine dingen

Dagelijks beeldbellen bewoners met hun ouders. “Dat contact doet goed.” De sfeer in het Thomashuis is goed. “De bewoners zijn bezorgd om elkaar en zorgen goed voor elkaar. Dat is mooi om te zien”, zegt Hennie. Ze vertelt dat er elke dag van kleine dingen genoten wordt. “Een glimlach door een grappige video of bijvoorbeeld door foto’s die familie opstuurt. Al met al hangt er een gezellige sfeer.”

Dit artikel is onderdeel van een serie verhalen die in het teken staan van het coronavirus. Zo kunnen we ondanks de fysiek gesloten deuren, verbinding maken met de buitenwereld.

Delen: