Thomashuis Steenwijkerland gaat in september van start

Wonen
Laura van Elst

In de historische stadsvilla van Steenwijk wordt momenteel volop geklust om het karakteristieke pand om te toveren tot Thomashuis Steenwijkerland. Vanaf september openen zorgondernemers Bert en Annelies Boshoven de deuren voor 9 mensen met een verstandelijke beperking. “Om de bewoners een gelukkig leven te geven, een gezellig en veilig thuis en een warm plekje in ons hart”, vertelt het zorgechtpaar.  

Bij Annelies start de liefde voor de zorg al op jonge leeftijd. Na haar opleiding Z-verpleging gaat ze bij een grote zorginstelling aan de slag. Bert begint als automonteur. “Maar via zijn vrijwilligerswerk bij de instelling waar ik werkte, werd hij ook enthousiast.” Hij laat zich omscholen en verruilt de autobranche voor de gehandicaptenzorg.

"Wij wilden de zorg samen mooier maken."

Droom komt uit

In de loop der jaren raakt het echtpaar ervan overtuigd dat de zorg anders kan. “Minder management en administratie, meer vrijheid en meer tijd en aandacht voor de bewoner. We wilden samen de zorg mooier maken.” Dankzij een televisie-uitzending met Hans van Putten, vader van Thomas en de grondlegger van het Thomashuis, raken Bert en Annelies op slag verliefd op het zorgconcept. “Je leven delen met de bewoners en samen zo gewoon mogelijk leven.” In 2007 gaat hun zorgdroom in vervulling en starten zij als zorgondernemers van Thomashuis Olst.

“Samen leiden we een gezellig ongecompliceerd leven”

Dertien jaar later en ontelbare bijzondere momenten verder, verhuizen Bert en Annelies binnenkort naar Steenwijk om een nieuw Thomashuis te starten. “We willen de bewoners in Thomashuis Steenwijkerland net zo’n fijn thuis bieden als dat we in Olst met z’n allen hebben gecreëerd.”

In 2007 gingen Bert en Annelies met Thomashuis Olst van start. 

Betrouwbaar, betrokken en bekwaam

In een notendop staat Thomashuis Steenwijkerland voor de drie B’s: betrouwbaar, betrokken en bekwaam. Dankzij het kleinschalige karakter is er volop tijd en aandacht voor elke bewoner als individu. Doordat Bert en Annelies als betrokken zorgondernemers ook in het Thomashuis wonen, zijn ze een vast aanspreekpunt voor de bewoners en diens familie. “Door die korte lijnen kunnen we meer dingen sneller realiseren en is er veel meer contact met familie.” Er is ruimte voor spontaniteit. “Met ons Thomashuis in Olst gingen we bijvoorbeeld in de zomer als we zin hadden een dagje naar de camping waar mijn ouders stonden”, vertelt Annelies. “Dat is met alles zo. We springen in de auto en kunnen iets leuks ondernemen.”

Elke dag verloopt zo gewoon mogelijk. Na de nodige hulp bij verzorging wordt er ’s ochtends gezamenlijk in de gezellige woonkeuken ontbeten. Vervolgens gaan de bewoners naar hun dagbesteding. Wanneer iedereen thuiskomt, is er tijd om je verhaal te doen aan de keukentafel waar de bewoners worden opgewacht. Daarna is het tijd om boodschappen te doen, mee te helpen met het avondeten of iets voor jezelf te doen. Tijdens het avondeten wordt het verloop van de avond besproken. Hoe de rest van de avond wordt ingevuld, is per bewoner verschillend. “Net wat iemand leuk vindt en wat bij hem past.” Sommige gaan naar clubjes, anderen spelen een spelletje, kijken televisie in de woonkamer of knutselen graag. “De dagen verlopen zoals bij jou en mij.” Dat geldt ook voor het meubilair in huis: het past in iedere andere doorsnee woonkamer. “We leggen hier de nadruk op zo gewoon mogelijk. Samen leiden we een gezellig ongecompliceerd leven”, vertellen Bert en Annelies.

'"We leggen de nadruk op zo gewoon mogelijk." 

Persoonlijke groei

Elke dag ziet het zorgechtpaar de voordelen van het wonen in een Thomashuis. “Bewoners hebben een rijk leven. Er zijn veel mogelijkheden om veel leuke dingen te doen, te leren en contact te hebben met familie.” Als voorbeeld haalt Annelies persoonlijke groei aan. “Doordat we veel tijd besteden aan persoonlijke aandacht, is er ruimte om vaardigheden aan te leren of juist om te zorgen dat ze behouden blijven.” Als ander voorbeeld noemt ze het overwinnen van angsten. “Een bewoonster was bang voor het in bad gaan en zwemmen. Langzaam maar zeker hebben we die angst kunnen afbouwen en nu geniet ze er juist van. Haar moeder is in de zevende hemel.”

“Bewoners leiden een rijk leven”

Ouders zijn geen buitenstaanders van het Thomashuis. “We zijn een gastvrij thuis waarbij ouders kunnen binnenwaaien.” Naast de bezoekjes aan het Thomashuis, evaluatiegesprekken, de maandelijkse nieuwsbrief en persoonlijke telefoontjes en appjes, zijn er gezamenlijke momenten met alle bewoners, hun familie en het team. “Denk aan het samen BBQ’en in de tuin of een kerstdiner. Dat zijn altijd gezellige dagen.”

Ook wonen in Thomashuis Steenwijkerland?

Nog even en dan heten Bert en Annelies de toekomstige bewoners van harte welkom. Elke slaapkamer wordt naar eigen smaak ingericht. Er zijn nog ruime kamers vrij. Dus ken of ben jij iemand met een verstandelijke beperking die op zoek is naar een warm thuis? Neem dan contact op met Bert en Annelies voor een vrijblijvende kennismaking. Bel 06-49 83 41 49 of stuur een mail naar steenwijkerland@thomashuis.nl.

In het Thomashuis is er alle vrijheid voor leuke uitstapjes.

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!