Thomashuis Zoetermeer in VPRO jeugdserie

In de media

Via Teams vertellen de kids Chalisa (bijna 13 ) en Dylano (10) over hun televisie-avontuur. Op de vraag hoe het was, zeggen ze stralend in koor: “Het was leuk!” Moeder Sharmila, die ook bij het gesprek aanwezig is, grapt: “Ze waren gelukkig wel spraakzaam op televisie.” De kinderen giebelen en het ijs lijkt gebroken. De tieners vertellen eerlijk dat ze behoorlijk verlegen waren tijdens de eerste opnamedag. Dylano: “Het ging echt slecht, maar later werd het beter en beter.” Chalisa vult aan: “We durfden helemaal niets te zeggen in het begin.” Begrijpelijk, want het is ook niet niets om een volledige cameraploeg achter je aan te hebben. Sharmila: “De kinderen vonden het hartstikke leuk om mee te doen en de bewoners hebben ook echt genoten. Maar wij hebben het als pittig ervaren. Ze filmen acht uur per dag, dat maakte de overnameperiode extra hectisch.”

"Er is altijd iemand om gezellige dingen mee te doen."

Het gezin woont sinds vier maanden in Thomashuis Zoetermeer. Dylano: “Het lijkt al veel langer. Ik voelde mij in een weekje wel thuis.” Beiden kinderen hebben het super naar hun zin in het Thomashuis. Dylano zit in groep zeven en hij vindt het fijn dat er altijd iemand is om gezellige dingen mee te doen: “Samen puzzelen, kletsen of op de Nintendo Wii. Zowel Chalisa als Dylano vermaken zich uitstekend met hun nieuwe huisgenoten. Ook vriendjes en vriendinnetjes komen over de vloer. Chalisa vertelt enthousiast: “Ik heb nu een vriendinnetje meegenomen maar ik ga er zeker nog veel meer uitnodigen.” Ook eten ze vaak met de bewoners als hun ouders aan het werk zijn. Tijdens het gesprek voel je aan alles dat de kinderen trots zijn op het Thomashuis en hun ouders. Dylano: “Ik ben trots omdat ze deze grote sprong in het diepe hebben gewaagd."

“De kinderen leren hier dat geluk in kleine dingen zit."

Het echtpaar hoorde ruim een jaar geleden van een kennis dat Thomashuis Zoetermeer nieuwe ondernemers zocht. Sharmila: “Mijn man en ik werkte al twintig jaar in de gehandicaptenzorg. Het werd steeds meer lopende band werk. Dat is niets voor ons. We hoefden er niet lang over nadenken toen deze kans voorbij kwam.” Het gezin woonde al in Zoetermeer en de kinderen hoefden niet naar een andere school. “Het scheelt ook dat we ze altijd naar het werk hebben meegenomen. Ze zijn opgegroeid met verstandelijk beperkte personen.” Sharmila vindt het belangrijk om te laten zien, dat het leven van een zorgondernemer uitstekend valt te combineren met het gezinsleven. “De kinderen leren hier dat geluk in kleine dingen zit. Ook voor de bewoners is het een verrijking.” Daarnaast wil ze medewerkers laten zien dat er meer is dan de instellingswereld. En ze graag kennis laten maken met het fantastisch werk wat  in de Thomashuizen verricht wordt.

De kinderen zijn ontzettend trots op de uitzending en kunnen niet wachten tot ze zondag op televisie zijn. Ze grappen dat het een druk jaar wordt met selfies en handtekening uitdelen. Chalisa: “Iedereen vindt het geweldig dat wij op tv komen.” Een carrière in de televisie hoeft van hen echter niet, ze hebben andere grote plannen. Chalisa wil later haar eigen bedrijf. “Ik wil trouwjurken verkopen en mode ontwerpen.” Dylano vertelt vastbesloten dat hij het Thomashuis wil overnemen. Waarom? Dit antwoord is kort maar krachtig: “Ik wil later ook mensen helpen.”

Kortom kijken dus! Zondag 10 oktober om 19:20 uur op NPO 3. 

Familie van der Meer Thomashuis Zoetermeer

Delen: