Omwenteling gehandicaptenzorg: 15 jaar Thomashuizen

Het Thomashuis in Lochem ging 15 jaar geleden van start
In de media
Jan de Gier

Een omwenteling in de gehandicaptenzorg, zo omschrijft Omroep Gelderland de komst van het eerste Thomashuis van Nederland, gevestigd in Lochem. 15 jaar geleden opende het huis de deuren en dit weekend vierden huidige ondernemers Rick & Lindi dit samen met hun bewoners en familie, medewerkers en overige genodigden waaronder Lia en Leon (ondernemers van het 1e uur) en oprichter Hans van Putten. Bekijk/lees hier de reportage.

De reportage van Omroep Gelderland bekijken kan hier.

Voor de reportage dook de omroep in de eigen archieven en vond beeldmateriaal van 15 jaar geleden. We zien Hans samen met zijn zoon Thomas door het bos lopen. "Ik zocht voor mensen zoals Thomas een plek waar veel warmte, sfeer en geborgenheid heerst", vertelt Hans op de beelden. "Dat vind je niet in de instellingen, hoe goed ze het ook proberen."

Inmiddels is Nederland 118 Thomashuizen rijker. Het allereerste Thomashuis ging in 2003 van start in Lochem en dat werd groots gevierd. "Het was een geweldig feest", vertellen huidge zorgondernemers Rick en Lindi Harms na afloop. "Wij hebben het huis exact een jaar geleden overgenomen, dus het was eigen dubbel feest voor ons. Sowieso zijn we ingestapt in een feestjaar want onlangs vierden we ook een feestje met 2 bewoners die hier exact 15 jaar geleden zijn komen wonen. En zo'n zelfde feest voor een andere bewoner staat alweer voor de deur."

Manier van leven

De reportage besteedt ook aandacht aan de vraag waarom Rick en Lindi het Thomashuis hebben overgenomen.  "We wilden van alles in de reguliere zorg maar dat ging niet. Dus zijn we blij dat we dit konden gaan doen. Wij zien het ook niet als werk maar meer een manier van leven. Als ik zo meteen naar beneden ga, dan verheug ik me al weer op de rest van de dag. Het voelt een beetje als een groot gezin waar je voor zorgt."

[Een interview met ondernemers van het 1e uur Lia en Leon de Jongh vind je hier.]

Jij werkzaam in de gehandicaptenzorg? Word ondernemer!

We zijn voortdurend op zoek naar mensen die net als Rick en Lindi aan de slag willen als Thomashuis-ondernemer. Meerdere huizen zoeken overname-kandidaten dus we horen graag van je. Kom naar onze infodagen (27 oktober in Thomashuis Venhuizen of 6 november in Thomashuis Terborg) of meld je direct aan als kandidaat!

 

 

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!