Pioniers nemen afscheid; Overname Thomashuis Lochem

Zorgondernemerschap

Na 14 jaar zorgondernemerschap hebben Lia en Leon de Jongh zondag 1 oktober afscheid genomen van Thomashuis Lochem. Daarmee komt er een einde aan een heus tijdperk! In dit bericht vragen we Lia en Leon naar de achterliggende jaren en hoe zij de overname door hun opvolgers Lindi van Gent & Rick Harms ervaren.

In 2003 betrokken Lia en Leon het pand waar zij van start gingen als één van de eerste 4 Thomashuizen van Nederland. Samen met de ondernemers van Thomashuis Posterholt, Vaals en Standdaarbuiten waren zij de eerste mensen die invulling gaven aan het idee van Hans van Putten, oprichter en vader van Thomas. Het uitgangspunt was even simpel als vernieuwend: een warm en liefdevol thuis creëren waar 8 bewoners samenwonen met een ondernemerspaar dat voor hen zorgt.

“We vonden het direct een goed plan en herkenden ons in de visie van Hans”, vertellen Lia en Leon. “Persoonlijke en kleinschalige zorg met veel aandacht voor de bewoners plus de vrijheid én verantwoordelijkheid die bij het ondernemen hoort. Maar dat was ook het enige wat we hadden; het idee. Er waren geen andere huizen om bij in de leer te gaan of iets dergelijks. We hebben het echt helemaal op ons gevoel gedaan.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

 

En dan is het ineens 2017 en is de tijd gekomen dat hun Thomashuis wordt overgedagen aan 2 nieuwe ondernemers. Geen gemakkelijke stap, maar wel eentje waar ze beiden aan toe zijn.

“Onze jongste bewoner was 26 jaar toen we begonnen”, zegt Leon. “Nu is ze 40. En de oudste is nu 72 jaar en was dus 58 toen we begonnen. Dat geeft aan dat je lange tijd met elkaar bent opgetrokken. Je leeft heel intensief samen en maakt veel mee. Daar neem je niet zomaar afscheid van.”

Soepele overname

Maar de zin in de toekomst is groot genoeg om het Thomashuis toch achter zich te laten. Plus het grote vertrouwen in opvolgers Rick en Lindi: “De overname liep gelijk vanaf de eerste kennismaking heel soepel. Rick en Lindi zijn ontzettend enthousiast en hebben er heel veel zin in. En ook de bewoners én de ouders zijn enthousiast. Natuurlijk zal het voor iedereen anders worden, maar de essentie blijft hetzelfde.”

Lia en Leon juichen het toe dat hun opvolgers het op een eigen manier gaan doen. “Het is vanaf nu ‘hun’ Thomashuis” vertelt Lia. “Het enige wat wij hebben gedaan is ze exact laten zien hoe wij het altijd deden. We hebben bijvoorbeeld een rondje Lochem met ze gereden en ze de supermarkt laten zien waar wij altijd boodschappen hebben gedaan. Of ze daar zelf ook hun boodschappen gaan doen straks, moeten ze natuurlijk zelf bepalen. Maar we hebben het ze wel gewoon laten zien.”

Schoolplein

Leon: “Ik vind het zelf ook heel leuk dat er nu een andere dynamiek gaat komen en dat er wellicht ook andere mensen bij het Thomashuis betrokken gaan raken. Rick en Lindi komen straks weer met andere mensen in contact. Ze hebben twee jonge kinderen dus straks staan ze bijvoorbeeld hier op het schoolplein. Daar kwamen wij inmiddels niet meer zo vaak, haha.”

Nieuw bedrijf

Helemaal afscheid nemen van de formule Thomashuizen doen Lia en Leon echter nog niet. Als ondernemers van het eerste uur willen zij hun kennis en ervaring blijven inzetten en dan doen ze met hun bedrijf V.I.A.C. Brigade. “Het is een nieuwe uitdaging voor ons”, zo vertellen ze. “De letters staan voor Vervanging, Interim management, Audits en Coaching. Dus we doen audits en zijn in te schakelen om waar te nemen in Thomashuizen. Verder is Leon beschikbaar als coach/trainer gericht op competentie - en kernkwaliteiten.

Meer informatie is te vinden op www.viacbrigade.nl

(Ben je door dit verhaal geinteresseerd geraakt in het zorgondernemerschap? Neem dan een kijkje op DEZE pagina en ontdek of het leven als Thomashuis-ondernemer iets is voor jou en je (levens)partner. Zo ja, dan komen we heel graag in contact met jullie! We zoeken namelijk ondernemers voor o.a. Thomashuis Huijbergen, Lopik, Enschede en Steenwijk. Kortom; genoeg plaatsen om jouw zorgdroom waar te maken!)

Delen: