Beste vrienden! Thomashuizen samen op vakantie

Uit de huizen

Thomashuis Venlo en Thomashuis Budel-Schoot gaan al jarenlang gezellig samen op vakantie. Voor de bewoners ieder jaar weer een hoogtepunt: een hele week vol leuke activiteiten, samen met goede vrienden. Deze keer vertrokken ze met de hele club naar de Achterhoek voor een ontspannen vakantieweek vol sport en spel.

Vriendschap is voor bewoners met een beperking niet vanzelfsprekend. De zorgondernemers zijn dankbaar, dat ze op deze manier iets extra’s kunnen betekenen. Via Teams sprak ik met zorgondernemer Mieke Janssen, die net weer terug is van een geweldige vakantie.

Wat betekent een gezamenlijke vakantie voor de bewoners?

“Voor onze bewoners betekent de vriendschap met Thomashuis Venlo: samen leuke dingen doen en het ontmoeten van andere mensen. Hun wereld is eigenlijk best wel klein: de dagbesteding en ons eigen Thomashuis. Voor hen is de vriendschap echt heel belangrijk.

We gaan niet alleen samen op vakantie met de bewoners van Venlo. Het komende jaar ondernemen wij elke maand iets met elkaar. Het is vriendschap, tussen ons als ondernemers en ook vriendschap tussen onze bewoners. Dat is heel bijzonder om te zien. De verschillende niveaus van de bewoners vullen elkaar heel mooi aan. Er wordt volop geknuffeld, ze zijn altijd blij om elkaar te zien. Wij merkten in coronatijd dat ze elkaar echt misten. Toen ze weer voor het eerste contact hadden na lange tijd, had je die blije gezichten moeten zien!”

Wat stond er op het programma dit jaar?

“Wij hebben dit jaar veel programma’s op het terrein zelf gedaan. Dat komt ook door het hele corona-gebeuren. Wij vinden niet dat we nu met de hele groep naar een Efteling kunnen gaan. Dat vinden wij nog steeds lastig.

 Hoogtepunt deze vakantie was een roofvogelshow, die langskwam. Dat was een dag met een gouden randje. Als je zag, hoe zij met onze bewoners omgingen, dat was heel mooi. De bewoners hebben het er nu nog over. Daarnaast hebben we iedere dag een heel programma. Het is bijna een kamp wat wij draaien. Met een quiz, bosspel, sportdag, avonds een karaokeavond. We zijn constant met ze in de weer, al bouwen wij ook rust in. Iedere dag na de lunch hadden ze een uurtje voor zichzelf.”

Wie gaan er allemaal mee?

“Wij gaan zonder personeel op vakantie. Wij doen dit alleen met onze kinderen en een goede vriend en vriendin van de kinderen. Tien mensen dus als ondersteuning. Onze eigen kinderen helpen volop mee met het programma. Het is enerzijds hard werken, maar anderzijds volop genieten van die lachende snoetjes. Dat zullen Lisette en John van Thomashuis Venlo beamen. Je kijkt er maanden naar uit en het vliegt voorbij. Het was heerlijk.”

Dankzij deze toppers hebben ze een geweldige vakantie gehad

Dit is het topteam wat de vakantie heeft mogelijk gemaakt. Mieke Janssen in het midden op de onderste rij.

Delen: