Reportage Franeker Courant: ‘Bestemming gevonden’

In de media

Klaas (33) en Erica Buwalda (29) zijn ruim een maand onderweg als de nieuwe zorgondernemers van Thomashuis Sexbierum. Franeker Courant nam een kijkje bij het stel. ‘‘We doen dit nog niet zo lang, maar voor ons gevoel hebben we onze bestemming gevonden’’, vertelt het echtpaar aan de krant.

Op 1 juli hebben Klaas en Erica het stokje overgenomen van ondernemers Anne-Jan en Daan , die het huis ruim 10 jaar met veel liefde hebben gerund.

Geluk bij ongeluk

Klaas en Erica hebben twee kinderen met een verstandelijke beperking en autisme. Het Thomashuis komt op een onverwachte manier op het pad van het stel. Wanneer Erica en haar moeder bij een aanrijding betrokken raken, krijgt zij van de andere automobilist een visitekaartje in haar handen gedrukt om de schade af te handelen. Daarop staan de contactgegevens van een Thomashuis uit de buurt. ‘‘Thomashuis? Nog nooit van gehoord’’, vertelt ze aan de Franeker Courant.

Haar interesse is gewekt en ze zoekt de website van het Thomashuis op. ‘‘Dit was wat wij zochten: klein, persoonlijk en een huiselijke sfeer.’’ Erica vertelt dat ze vroeger niet wist wat ze wilde en diverse opleidingen begon zonder af te maken. ‘‘Maar nu had ik een doel.’’ Erica start de SPH-opleiding, loopt stage bij het Thomashuis en werkt later met veel plezier in Thomashuis Sexbierum.

Van plantmanager naar zorgondernemer

Op het moment dat de toenmalige zorgondernemers aangeven het stokje over te dragen, twijfelt Erica geen moment. Klaas is dan al vrijwilliger bij het Thomashuis en komt regelmatig over de vloer. ‘‘De bewoners kenden mij al.’’  Voor hem is de stap toch iets groter: van plantmanager naar zorgondernemer. Toch is het een logische stap. ‘‘Dit past bij ons en zorgt voor balans voor onze kinderen’’, vertelt Klaas.    

De combinatie wonen en werken vindt het echtpaar ideaal. ‘‘We zijn nu zelf ook veel rustiger en minder gehaast. Ook al werken we zeven dagen per week.’’ Een goed ritme is volgens Klaas belangrijk. Daarnaast was het echtpaar al voor het Thomashuis gewend om hun kinderen 24 uur per dag zorg te verlenen. ‘‘In die zin is het geen omschakeling.’’

Verder bouwen

Het echtpaar is blij dat zij verder kunnen bouwen op het prachtige fundament dat de vorige ondernemers hebben gelegd. ‘‘De groep is in balans en past bij elkaar. Wij kunnen daarop verder bouwen en de bewoners zoveel mogelijk zelfstandig laten doen en hun eigen ik meer ontwikkelen.’’

Meer interactie met het dorp staat ook op de agenda. Klaas en Erica zijn onlangs al met de bewoners naar het straatkaatsen geweest, halen aardappels bij de buren en doen boodschappen in het dorp. ‘‘Dat soort dingen willen we uitbreiden.’’ Met het betrokken team is het stel blij. Evenals met het zorgondernemerschap. ‘‘Wij genieten van dit leven. Dit past bij ons en bij ons gezin.’’

Delen: