Seksualiteit in de zorg: ‘Doorbreek het taboe’

Zorg & Welzijn

“Seksualiteit is een woord dat in verschillende huiskamers een vrij besproken woord is, maar in veel kamers ook een taboe. In de zorg komen al die huiskamers bij elkaar en ben je als begeleider verantwoordelijk om die beide huiskamers op een correcte, integere manier te bedienen om het voor je cliënt zo goed mogelijk te doen”, schrijft Erik de Zeeuw in zijn nieuwe blog.

“Seksualiteit of intimiteit behandel je in elke doelgroep op een andere manier. Waar het bij de ene draait om het stiekem kijken van twee kussende mensen op YouTube, ga je met de ander in gesprek over negatieve ervaringen die hij of zij hebben meegemaakt. Als professional word je hiermee vaak onverwachts mee geconfronteerd en wordt er van je verwacht dat je op een juiste manier handelt.

Het gesprek aangaan

Welke situatie het ook is, het gesprek aangaan is in mijn optiek de mooiste optie. Alleen moet je dat gesprek ook met familie of andere wettelijke vertegenwoordigers aangaan en dat kan zorgen voor discussie of een gesloten deur. Mijn zoon of dochter doet zoiets toch niet? Hij of zij komt toch helemaal niet in zulke situaties? In deze gesprekken wordt je creativiteit aangesproken om ervoor te zorgen dat je de twee partijen bij elkaar brengt en het allemaal met een open blik aan kan gaan.

‘Het is de kunst om twee partijen bij elkaar te brengen’

Wanneer er zich een situatie aandient, ben ik altijd alert en verrast. In mijn hoofd tollen dan de opties en mogelijkheden. In een split second maak je een keuze. Bijvoorbeeld wanneer je uit een slaapkamer eerst nog de geluiden van Kabouter Plop hoort en twee tellen laten vrijende mensen. Wat doe je? Of dat een cliënt te pas en te onpas een erectie krijgt in het bijzijn van anderen. Wat doe je?  Een cliënt zit in een online conflict omdat hij of zij via het sociale medium in aanraking is gekomen met mensen die zich voor doen als een ander. Wat doe je?

Interessant, maar ingewikkeld onderwerp

Het maakt dit onderwerp interessant en in sommige gevallen te ingewikkeld voor een naaste begeleider. Gelukkig heb je hier in Nederland de mogelijkheid om de hulp in te schakelen van instanties die erin gespecialiseerd zijn en je een helpende hand kunnen bieden.

Seksualiteit is vaak nog een taboe, maar doorbreek het! Ga ermee aan de slag en durf het gesprek aan te gaan, want het komt overal voor. Volgens mij bereik je juist dan de stappen die je wilt zetten voor alle partijen.”

Erik de Zeeuw (25) werkt in Thomashuis Apeldoorn. Hij blogt over zijn werk in het Thomashuis, maar ook over onderwerpen die spelen in de gehandicaptenzorg.  Deze blog is niet gebaseerd op voorbeelden en verhalen uit Thomashuis Apeldoorn in verband met respect en privacy.

Delen: