Thomashuis Reeuwijk omgetoverd tot filmset

Uit de huizen

Thomashuis Reeuwijk was onlangs het decor van een speelfilm!  Gedurende drie dagen waren er opnames voor een tv-film over twee dove meisjes. Zorgondernemer Bart Lubbers vertelt enthousiast: “De bewoners vonden het spannend, maar ook erg interessant!”

Heel Holland Bakt-icoon op de set

Een van de acteurs was voor de bewoners geen onbekende. Heel Holland Bakt-icoon Cas Wolters speelt in de film een groepsleider. Het tv-programma Heel Holland Bakt is vaste prik in de knusse woonkamer van Thomashuis Reeuwijk. Dat Cas een paar dagen in hun huis te vinden was, vonden ze erg leuk. “Hé , ik ken jou van tv”, riep een bewoner naar de bekende taartenbakker.

Doven zijn niet zielig

De 26-jarige Cas is doof en vertelt over de film in dit artikel:Ik vind het mooi dat doven hier niet in worden neergezet als zielig of hulpbehoevend, maar als mensen die volwaardig meedoen in de samenleving.” Zorgondernemer Bart kan zich hier helemaal in vinden. Ook hij vindt het belangrijk dat mensen met een beperking zichtbaar zijn in de  maatschappij. Toen de zorgondernemers benaderd werden door de productiemaatschappij, was dit ook een van de redenen waarom zij hun medewerking verleenden.

Een grondig verbouwde woonkamer

Voor de bewoners was het wel wennen dat hun hele woonkamer werd verbouwd tot een filmset. Bart: “Ze hebben alles netjes teruggezet hoor. Er is niets meer van te zien.” De opnames vonden vooral plaats als de bewoners naar dagbesteding waren. Op de dag dat er in de avond werd gefilmd, ging Bart gezellig met de bewoners uit eten en de bowlingbaan op. “We hebben een kleine vergoeding gekregen, waaronder dit avondje uit. Maar dat is niet de reden waarvoor wij besloten om mee te werken.”

In het voorjaar 2023 is de film te zien bij  BNNVARA op NPO3. “Wij zitten die avond zeker klaar met een bak popcorn om samen te kijken!”

Delen: