11 jaar zorgondernemerschap: ‘‘Wat was het gaaf’’

Zorgondernemerschap

Erik en Heleen Koudijs jagen hun droom na met de opening van hun Thomashuis in Beneden-Leeuwen in 2007. ‘‘Wauw, wat hebben we een mooi huis met lieve bewoners, ouders en medewerkers’’, vertellen ze. Maar na 11 mooie en leerzame jaren is het tijd om de zorg voor hun Thomashuis aan de volgende generatie over te dragen.

Iets voor een ander kunnen betekenen, dat is waar het hart van Erik en Heleen sneller van gaat kloppen. Erik werkte tot 2007 in een drukkerij. Heleen heeft een achtergrond in de verstandelijke gehandicaptenzorg, psychiatrie, ambulante woonbegeleiding en bemoeizorg. ‘‘Maar ik werd het gelukkigst van werken in de gehandicaptenzorg’’, vertelt ze. Daarom switcht ze naar de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Via een broer van Erik die ook in een Thomashuis gaat werken, komen zij op het spoor van de Thomashuizen.

Dromen volgen

Na het boek De Droomgever gelezen te hebben, gaan zij nadenken over hun eigen droom om een eigen huis voor mensen met een verstandelijk gehandicapten starten. De twee verdiepen zich in de Thomashuizen en zijn gelijk enthousiast. ‘‘Het is een prachtige manier van werken. Nadat wij te horen hadden gekregen dat wij een Thomashuis mochten starten, schudden wij de hand van Hans van Putten en gingen aan de slag met ons Thomashuis.’’

In 2007 opent het stel de deuren van hun Thomashuis in Beneden-Leeuwen. Samen met hun 9 bewoners met een verstandelijke en sommige ook een lichamelijke beperking, woont het echtpaar in een authentiek pand midden in het dorp, dat onder andere als notariswoning heeft gediend. De leeftijden variëren tussen de 23 en 57 jaar. ‘‘Het is een belevingsgroep die ondanks de diverse niveaus echt bij elkaar hoort.’’ De meeste bewoners zoeken het liefst de gezelligheid in de gezamenlijke woonkamer op.

Doordeweeks gaan de bewoners naar de dagbesteding. Daarnaast hebben de bewoners één Thomashuisdag in de week waarin zij in en om het huis activiteiten doen. Verder worden er in de vrije tijd gezamenlijke activiteiten ondernomen zoals spelletjes spelen, fietsen, winkelen, wandelen of een filmpje kijken. Eén keer per jaar gaat iedereen samen een midweek op vakantie.

Thomashuis Beneden-Leeuwen zorg

Heleen en een bewoonster tijdens de jaarlijkse bbq met medewerkers, bewoners en hun familieleden.

Als een trein

Thomashuis Beneden-Leeuwen maakt vanaf het begin een goede start. ‘‘Wij hebben een topteam. Het loopt als een trein. Samen met de bewoners, ouders en medewerkers zijn we één grote familie.’’

Het Thomashuis ligt midden in het dorp Beneden-Leeuwen. Alle voorzieningen zijn op loopafstand bereikbaar. Verder hebben Erik en Heleen, de bewoners en medewerkers leuke interactie met het dorp. ‘‘Iedereen kent ons.’’ Thomashuis Beneden-Leeuwen telt 7 enthousiaste vrijwilligers die activiteiten met de bewoners ondernemen.


Deel worden van de Thomashuisfamilie?

Erik en Heleen kijken met een goed gevoel terug op hun Thomashuis. ‘‘Soms was het lastig, maar daarom zijn we des te meer trots op hoe we reilen en zeilen. Want wauw, wat hebben we een mooi huis neer mogen zetten met lieve bewoners, medewerkers en ouders.’’ Maar na 11 mooie jaren dragen zij de zorg voor hun Thomashuis aan de volgende generatie over, zodat ze dichterbij hun volwassen kinderen en kleinzoon kunnen wonen.

Voor hun opvolgers wordt verwacht dat zij een ruime zorgervaring hebben en een onderdeel van deze Thomashuisfamilie willen worden. Wil je meer weten over Thomashuis Beneden-Leeuwen? Of ben je geïnteresseerd in zorgondernemerschap? Kijk dan verder op de site van Thomashuis Beneden-Leeuwen of op onze Aanbodpagina. Aanmelden voor de informatiemiddag over zorgondernemerschap op 15 juni of op 5 juli kan hier.


bruiloft, Thomashuis, Thomashuis Beneden-Leeuwen, gehandicaptenzorg
Thomashuisbewoners vieren de bruiloft van de dochter van Erik en Heleen.

Gehandicaptenzorg Thomashuis

Zorgondernemer Erik en een bewoner op stap.

 

Gehandicaptenzorg Thomashuis
Feest in de tuin.

Afbeelding verwijderd.
''Ons Thomashuis is een belevingsgroep die ondanks de diverse niveaus echt bij elkaar hoort.''

Delen: