Thomashuis Culemborg brouwt Thomasbiertje

Uit de huizen
Laura van Elst

Met de start van hun Thomashuis in 2008 maakten Marianne de Kock en Cora Rijswijk hun zorgdroom waar. Nu wonen zij al 10 jaar met veel plezier samen met 9 bijzondere mensen. En dat decennium plezierig wonen moet gevierd worden. Daarom heeft Thomashuis Culemborg met de brouwers van Vrijstadbier het Thomasbiertje gebrouwen.

Om het 10-jarig bestaan van het Thomashuis te vieren, hebben zorgondernemers Marianne en Cora samen met hun bewoners aan de bouwers van Vrijstadbier gevraagd om een speciaal recept te brouwen. Eind maart hebben een aantal bewoners het brouwproces in gang gezet, op aanwijzing van de brouwer. ‘‘Het gaat er in de brouwerij van Vrijstad ambachtelijk aan toe’’, vertellen de zorgondernemers.

19 kratjes Thomasbier

Voor het brouwen heeft de brouwer al flink wat voorwerk gedaan. '‘Wij hebben een klein stukje meegeholpen'’, vertellen Marianne en Cora. ‘‘De brouwer heeft het afgemaakt. Daarbij ging het ketels in, ketels uit, frambozensap erin en werd er allerlei waarden gemeten om te bepalen of het al in de fles kan.’’ Als voorjaarsbiertje is een berliner weisse gemaakt. Ideaal voor op het terras. ‘‘De stijl is licht zurig en daardoor frisfruitig.’’

Toen het meesterwerk gebotteld was, zijn Marianne en Cora met wat bewoners naar de brouwerij gegaan om het biertje te proeven. ‘‘We hebben toen gezien hoe een etiket op de fles wordt gedaan.’’ Uiteindelijk zijn er zo’n 19 kratjes gevuld.   

Proeven

De omgeving heeft volgens Marianne en Cora enthousiast gereageerd. ‘‘Zowel de naasten van onze bewoners, als vrienden, bekenden en bewoners in Culemborg vinden het hartstikke leuk en willen het graag proeven.’’ Volgens het stel vragen mensen zich af hoe het Thomashuis op het idee komt om een eigen biertje te brouwen en mensen kent die daar enthousiast bij helpen.

Thomashuis Culemborg houdt zondag 27 mei hun 10-jarig jubileumfeest. Daarbij wordt er met het Thomasbier geproost. ‘‘We willen onze stadsgenoten daar graag van laten meegenieten.’’ Het biertje is ook te proeven bij Andermaal, Andries, Den Tollensteghe, Het Kasteeltje, de Poortwachter, Una Volta en het Weescafé. Daarnaast is het Thomasbiertje bij Drankenspecialist van Rooij te bemachtigen. ‘‘Maar op is echt op’’, lachen zorgondernemers Marianne en Cora.  

 

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!