Thomashuis-visie bereikt Indiase zorg

Zorg & Welzijn

Zorgondernemers Léonie en Harry Geven van Thomashuis Terborg zijn net terug uit Tamil Nadu, de zuidelijkste staat van India. Het zogenoemde ‘Togetherhome’, een woonzorgvorm voor verstandelijk gehandicapten, is daar onlangs geopend en heeft wel wat weg van een Thomashuis. Met hulp van Harry en Léonie is het huis tot stand gekomen. Deze maand worden de eerste bewoners verwelkomd.

Het feestgedruis van de opening van het Togetherhome begin maart dreunt nog na. “Wat een ontzettend groot feest was dat”, vertelt Harry, die voor de derde keer afreisde naar het project vlakbij de stad Tirichirapalli. “300 man, vlaggen, dans, muziek en de minister van Zorg uit die regio was erbij. Het was prachtig. Er is de afgelopen weken met 30 man dag en nacht gewerkt om het af te krijgen, bij een constante temperatuur van 38 graden en met wat primitievere middelen dan hier. Ze wilden het per se kunnen openen vóór onze terugkeer naar Nederland. En dat is gelukt!” Nu biedt de boerderij een warm thuis voor gehandicapten met een verstandelijke beperking.

Stichting Together

Vier jaar geleden raakten Harry en Léonie actief betrokken bij de Stichting Together die de laatste jaren gewerkt heeft aan het realiseren van een zelfvoorzienende boerderij in India. “Bij de wens om op hetzelfde terrein een huis voor mensen met een verstandelijke beperking op te zetten, hebben ze ons benaderd.”, vertelt Léonie. “Niet alleen om te helpen om het financiële deel rond te krijgen, maar ook qua organisatie en zorg.”

Gehandicapten aan lot overgelaten

In het pand gaan vanaf mei 15 volwassen mannen met een verstandelijke beperking wonen, een doelgroep die het volgens Harry en Léonie niet gemakkelijk heeft in de regio. “Je wordt eigenlijk aan je lot overgelaten en je telt niet meer mee”, zegt Harry. “In het Togetherhome vinden ze een plek waar er naar hen wordt omgekeken. En ze hebben naast de deur een stukje dagbesteding op de boerderij.”

In het maken van de plannen voor het Togetherhome hebben Harry en Léonie nadrukkelijk hun wensen naar voren geschoven en ‘de Thomashuis-visie’ erin verweven. “Het huis staat natuurlijk wel in een heel ander land met een andere cultuur. Maar er zitten zeker ‘stukjes’ Thomashuis in.”

Kleinschalige zorg

Wat Harry betreft zit ‘m dat onder meer in het kleinschalige. Hooguit 15 mannen wonen er straks samen met twee mensen die de zorg op zich nemen. “Dat is erg vergelijkbaar met een Thomashuis. Er zijn bekende gezichten en korte lijnen en het gaat om 24-uurszorg. Maar eigenlijk het allerbelangrijkste is het feit dat de bewoners er als mens worden gezien en behandeld. Ze doen weer mee en worden gewoon bij het normale leven betrokken.”

‘‘Bewoners worden bij het normale leven betrokken’’

Het is de bedoeling dat de boerderij en ook het Togetherhome uiteindelijk ‘self supporting’ worden. In de aanloopfase is er een mooi bedrag ingezameld middels acties en sponsoren. Wilde Ganzen heeft een bedrag ingelegd en ook Harry en Léonie droegen financieel bij. “En dat zullen we in ieder geval de komende drie jaar blijven doen om de operationele kosten te dekken”, aldus Harry. “Het werkt daar zo dat de overheid het pas daarna, als het goed loopt, met subsidies gaat ondersteunen. Tot die tijd zullen we er nog nauw bij betrokken zijn.”

Genoeg te doen

Op de vraag of het bij 1 Togetherhome in India gaat blijven antwoordt Harry: “Je moet altijd wat te wensen overhouden hè. We zijn dus zeker aan het kijken op welke plekken het nog meer mogelijk is. We hebben tijdens ons verblijf meerdere projecten bezocht in de buurt en dan besef je dat er echt behoefte is aan initiatieven zoals deze. De bij het openingsfeest aanwezige minister noemde het Togetherhome ook niets voor niks ‘een voorbeeld’. Genoeg te doen nog dus!”

Dit project steunen? kijk voor meer info op www.stichtingtogether.nl

Stichting Together: voor een liefdevol thuis voor gehandicapten

Aan het klussen in Togetherhome

Togetherhome voor liefdevolle gehandicaptenzorg

Harry en Léonie voor Togetherhome, een kleinschalige en liefdevolle woonvorm voor verstandelijk gehandicapten. 

Delen: