Een plekje in een Thomashuis gun ik iedereen

Een plekje in een Thomashuis gun ik iedereen

Bianca Masselink
Moeder van Ramon, bewoner Thomashuis Apeldoorn

Drie jaar geleden verhuisde Ramon (21 jaar) naar Thomashuis Apeldoorn. Hij is daar helemaal op zijn plek en is met sprongen vooruit gegaan sinds zijn intrek daar. Ook het leven van zijn moeder Bianca, werkzaam in het speciaal onderwijs, is in een rustiger vaarwater gekomen. “Mijn zoon is enorm veranderd. De vaste gezichten en het eindeloze geduld hebben hem goed gedaan. Hij is zoveel rustiger geworden”, vertelt Bianca.

Ramon werd geboren met een ernstige verstandelijke beperking. Door een chromosoomafwijking heeft hij daarnaast veel autistische kenmerken. Op zijn dertiende was Ramon thuis helaas niet meer te handhaven. “De hormonen speelden op en hij ging regelmatig uit zijn plaat”, vertelt zijn moeder. Ze hakte met pijn in haar hart de knoop door. Het was beter voor het gezin en voor Ramon als ze in een instelling voor hem gingen zorgen. Na verloop van tijd bleek de instelling toch niet wat het gezin zocht. “Het was een groot log bureaucratische monster. Het was niet goed voor ons en voor Ramon.”

De bewoners zijn zo betrokken bij elkaar

Bianca en haar ex-man gingen daarom hard op zoek naar een nieuwe woonplek. Gelukkig kwam er vlak voor zijn 18e verjaardag een plekje vrij in Thomashuis Apeldoorn. “Mijn hele netwerk belde en mailde om mij te tippen”, blikt zij lachend terug. Samen met haar ex-man ging ze direct langs om kennis te maken met de zorgondernemers. “Wij waren helemaal overdonderd, het zag er zo mooi uit en alles was zo goed verzorgd!”

Gelukkig was er ook een klik tussen Ramon en de bewoners. En 15 oktober werden de verhuisdozen uitgepakt en woonde Ramon samen met acht nieuwe huisgenoten. “De bewoners zijn heel erg betrokken en lief voor elkaar. Ze brengen veel tijd gezellig samen door in de gemeenschappelijke woonkamer.” Op woensdag gaat Ramon niet naar zijn dagbesteding, de paardjes zoals hij ze noemt. Dan blijft het hele huis thuis en ondernemen ze iets samen: naar het dolfinarium, spelletjes doen, wandelen of naar de kermis. Het is een gezellige club mensen die graag met elkaar op stap gaat.

“Het Thomashuis biedt mij rust en vertrouwen”

Over de zorgondernemers heeft moeder Bianca niets dan lovende woorden. Mette, Dennis en hun zoontje Rens (10) runnen sinds maart dit jaar Thomashuis Apeldoorn. Voor de autistische Ramon zorgde een wisseling van de wacht in eerste instantie voor wat onrust. “De nieuwe ondernemers zijn wat jonger en zorgen voor levendigheid en daarmee ook voor onvoorspelbaarheid. Dat was voor Ramon moeilijk en daar werd hij onrustig van.” Door Mette, Dennis en een orthopedagoge werd direct een plan van aanpak gemaakt. Ze keken naar wat hij nodig heeft, in plaats van te constateren dat Ramon probleemgedrag vertoont. Bianca vindt het ontzettend prettig dat de lijntjes zo kort zijn en dat ze altijd wordt betrokken bij de zorg voor haar zoon. “In de instelling was ik was continu ‘de vervelende moeder die aan de bel trok’. Dat is in een Thomashuis zo anders.”

Het geeft Bianca daarnaast rust dat Mette en Dennis zelf ook naast het Thomashuis wonen. De deur van de zorgondernemers staat letterlijk altijd open. De tussendeur, die naar het woongedeelte leidt van het gezin, wordt bewust ook ‘s nachts opengelaten. “De bewoners mogen naar Mette en Dennis in de nacht, maar doen dit eigenlijk bijna nooit. Maar de wetenschap dat het kan, is al genoeg. Het geeft een veilig gevoel.”

Als haar zoon een heftige epileptische aanval heeft, zijn de medewerkers er altijd onmiddellijk bij. Bianca gaat na een aanval wel nog bij hem langs om te kijken of alles goed gaat. Maar eigenlijk alleen, omdat ze het zelf prettig vindt om hem even te zien. “Dan ligt hij heerlijk in zijn bedje, met een schone pyjama aan. Ik weet dat Ramon in goede handen is in Thomashuis Apeldoorn. Dat gevoel van vertrouwen geeft zoveel rust. Een plekje in een Thomashuis: dat gun ik iedereen!”

foto Ramon op traktor

Delen: