Fijn en veilig wonen regel je samen

Thomashuis Culemborg de natuur in
Uit de huizen

Een Thomashuis is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. In ieder Thomashuis wonen 9 bewoners, die ieder eigen behoeften hebben en persoonlijke zorg en aandacht krijgen. Wat een Thomashuis zo speciaal maakt, is dat de bewoners samen met de verantwoordelijke zorgverleners in één huis wonen. Even relaxen in de tuin, samen tv kijken of gezellig bijkletsen; wonen in een Thomashuis lijkt in vele opzichten op het leven in een groot gezin.

Al vijftien jaar bieden zorgondernemers Cora van Rijswijk en Marianne de Kock met veel liefde en aandacht 9 bewoners met een verstandelijke beperking een warm thuis in Thomashuis Culemborg. Marianne: “De energie die je krijgt als je merkt dat bewoners kleine stappen maken. Dan voel je: ‘ik maak het verschil.” Cora vult aan: “En niet alleen voor de bewoners, ook voor de naaste omgeving doe je ertoe. Het is een groot compliment als een ouder vertelt: ‘Voorheen maakte ik mij zorgen dat ik eerder zou overlijden dan mijn kind. Nu weet ik: hij is in het Thomashuis in veilige handen.’"

Zorgondernemers Cora en Marianne

Een gevoel van veiligheid en vertrouwen

Dankzij de kleinschaligheid van het Thomashuis krijgen bewoners dagelijks persoonlijke zorg en aandacht. Vaak is dat de sleutel tot positieve veranderingen. Enkele jaren geleden ontvingen Cora en Marianne een nieuwe bewoner die eigenlijk op het punt stond om naar een gesloten instelling te gaan. Het omgaan met de gedragsproblemen werd te zwaar voor de familie. Cora: “Maar door de juiste begeleiding, een flinke portie geduld en persoonlijke aandacht bleek een gesloten instelling helemaal niet nodig, tot grote opluchting van de familie.”

Marianne: “We zijn veel met hem gaan bewegen. We hebben een goede dagbesteding gezocht en hij kreeg ook van ons het vertrouwen om zelfstandig bepaalde taken op zich te nemen, zoals brood bij de bakker halen.”

Het gevoel van veiligheid en vertrouwen dat de zorgondernemers als vaste gezichten bieden, is ook van onschatbare waarde als het niet zo goed gaat met een bewoner. Cora: “We hebben samen met de familie palliatieve zorg verleend. Dat was een intensief en emotioneel zwaar traject maar heeft ook veel voldoening gegeven. Dat we dat met elkaar hebben kunnen doen in de vertrouwde omgeving van onze bewoner, is heel waardevol geweest. Alle medebewoners hebben afscheid kunnen nemen en hebben het overlijden goed kunnen verwerken”.

TH Culemborg

De buurt houdt een oogje in het zeil

Thomashuis Culemborg is gevestigd in de levendige binnenstad. “De buurt is vanaf het begin betrokken geweest bij het Thomashuis.” Cora vertelt: “Het net alsof onze bewoners de hele buurt kennen, zo vaak worden ze gegroet.”

Een ouder kan weer alleen ouder zijn

Cora en Marianne zijn dankbaar dat ze niet alleen voor de bewoners een groot verschil maken, maar ook voor hun familie. “Je bent er om de ouders weer ouders te laten zijn. Je neemt hen de zware zorgrol uit handen. Ze hoeven zich eindelijk geen zorgen meer te maken of de tanden op tijd zijn gepoetst. Ze kunnen zich weer volop focussen op de relatie met hun kind en samen leuke dingen ondernemen.”

www.thomashuis.nl/culemborg

Delen: