Thomashuis Almelo opent deuren na de zomer

Zorgondernemers Kim en Sonja Thomashuis Almelo
Zorgondernemerschap

Sonja Vos en Kim van Steenis fietsen regelmatig even langs de bouwplaats van hun toekomstige Thomashuis in Almelo. Even polshoogte nemen. “Het vordert gestaag, ze zijn al bezig met het dak“, vertellen de zorgondernemers in spe opgetogen. Het wordt het 119e Thomashuis in Nederland, een kleinschalige woonvorm voor 9 bewoners met een verstandelijke beperking. Sonja en Kim gaan zelf ook in het Thomashuis wonen, in een privéwoning op de hoek. “Wij kunnen niet wachten om te verhuizen en in oktober onze eerste bewoners te ontvangen.”

Al aardig thuis in Twente

Het koppel verhuisde vorig jaar zomer vanuit het Brabantse Dussen naar Almelo. “Wij wilden alvast de omgeving leren kennen en een netwerk opbouwen”, aldus Sonja. Inmiddels voelen zij zich aardig thuis. “Alleen de Twentse tongval hebben wij nog niet helemaal onder de knie”, vertelt Kim lachend. Sonja werkt momenteel bij het naburige Thomashuis Zenderen als begeleidster. Sonja: “Het is een mooi en liefdevol thuis voor de bewoners” Kim heeft net afscheid genomen van zijn baan als Digital Project Manager, zodat hij zich fulltime op het ondernemen kan focussen. Beiden zijn actief bij de Stichting De Klup Twente, een vrijwilligersorganisatie die activiteiten organiseert voor mensen met een beperking.  

Sonja Vos met bewoner Thomashuis Zenderen

Kleinschalig is de sleutel tot goede zorg

Het samenwonen met een groep bewoners is voor beiden bekend terrein. Kim en Sonja werkten hiervoor als gastouders bij een kleinschalig wooninitiatief. Sonja werkte als coördinator en was eindverantwoordelijk voor de zorg. Voor Kim was het gastouderschap een vrijwillige functie naast zijn werk. Hij deed spelletjes met de bewoners en andere activiteiten. Ook nam Kim klusjes op zich in en rondom het huis. “Ik merkte dat ik het heel fijn vond om iets te mogen betekenen voor mensen met een beperking.”   

Kleinschaligheid en nabijheid zijn voor hen de sleutel tot goede zorg voor bewoners met een beperking. “We hebben als gastouders dagelijks mogen ervaren hoeveel plezier en profijt de bewoners en hun ouders hebben van deze woonvorm.” Het runnen van een eigen Thomashuis is voor hen een logische stap. Sonja: “Als zorgondernemers krijgen wij nog meer ruimte om onze zorgvisie zelf in te vullen. In alles wat wij doen, willen wij elke dag het verschil maken voor onze bewoners.”

“De keuken wordt het hart van ons Thomashuis”

Het 119e Thomashuis wordt gebouwd op het voormalige schoolplein van de Acaciaschool. De school zelf wordt verbouwd tot Herbergier, een kleinschalige woonvorm voor ouderen met dementie. Omdat het een nieuw pand is, worden ze nauw betrokken bij de inrichting en de uitwerking van de bouwplannen. Dit ervaren zij als een van de grote voordelen van het opzetten van een nieuwe locatie. Het koppel heeft al mooie ontwerpen gemaakt met een interieurdesigner, een oud-collega van Kim. “De keuken komt in het midden van de gezamenlijke ruimte. Het hart van ons huis. Daar kunnen we lekker samen met de bewoners koken”, aldus Sonja. Kim vult aan. “Een gezonde en actieve levensstijl vinden wij belangrijk. Daarnaast zullen wij rust, regelmaat en gezelligheid bieden.”

Bewoners gezocht!

Momenteel voert het ondernemerspaar gesprekken met de eerste ouders. Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Kim en Sonja? Neem hier contact met ze op.

Thomashuis Almelo design

Delen: