Thomashuis Oudenbosch rent mini-Roparun voor het goede doel

ThomashuisVerbindt

Hebben jullie er zin in? “Ja!”, roepen Youri, Mark, Arie en Jeffrey uit volle borst. Het viertal woont in Thomashuis Oudenbosch en loopt vrijdag 29 mei voor het goede doel de mini-roparun: een estafetterun van 42 kilometer. “We halen centjes op om mensen met kanker te helpen”, legt Mark uit.

Zorgondernemers Ad en Helma Huijsmans vertellen dat het Thomashuis in deze verwarrende tijden naar leuke activiteiten zoekt waar de bewoners naar uit kunnen kijken. Normaal trainen Youri, Mark, Arie en Jeffrey bij de atletiekvereniging. “Trainen doe je om doelen te bereiken. De jongens kozen als doel om een keer een Roparun te lopen”, aldus Ad, die zelf lid is van een Roparunteam. “Aangezien een Roparun met 530 kilometer in tweeënhalve dag een enorme uitdaging is, bootsen we het met een mini-Roparun goed na.” 

Thomashuis Oudenbosch, Thomashuis Brabant, gehandicaptenzorg Brabant,

'"We halen centjes op om mensen met kanker te helpen."

Kilometers maken

Aankomende vrijdagochtend is het zover voor het viertal, Ad en twee begeleiders. Met z’n zevenen leggen ze een afstand van 42 kilometer in estafettevorm af. “Om de beurt lopen we 1 kilometer en dan tikken we elkaar aan. Totaal lopen we ongeveer 5 kilometer per persoon”, vertelt Arie. De afgelopen weken is er goed getraind met coaching van zorgondernemer Ad, die zijn hulptrainersdiploma heeft. “Niet op de sprintbaan, maar dinsdags door de bomentuin naast het Thomashuis”, vult Mark aan.

“Vinden jullie het spannend?”, vraagt Ad aan zijn mede-hardlopers. “Een beetje, want ik heb het nog nooit gedaan”, reageert Arie. Daarom bestond de laatste training afgelopen dinsdag uit het bekijken van video’s van eerdere Roparuns. “Qua kilometers maken zit het wel goed. Daarom hebben we gekeken hoe je tijdens de estafette elkaar moet aantikken. Dat hebben we vervolgens ook geoefend”, vertelt Ad.

Thomashuis Oudenbosch, Thomashuis Brabant, gehandicaptenzorg Brabant,

Kiekje van een training.

Van Oudenbosch naar Breda en terug

Rond tien uur start vrijdag de mini-Roparun bij het Thomashuis. Om twaalf uur komt het team aan in bij de atletiekvereniging in Breda, waar Helma en de bewoners hen opwachten met broodjes. Onderweg zullen de sportieveling op gepaste afstand aangemoedigd worden door hun Thomashuis-huisgenoten, medewerkers, familie en fans. “Ook het Roparunteam waar ik lid van ben, zal ergens op ons wachten en een feestmomentje inlassen”, vertelt Ad.

Vrijdagmiddag wordt de sportieve prestatie feestelijk afgesloten. “In het Thomashuis vertellen we hoeveel centjes we hebben opgehaald”, vertelt Youri. “Het lijkt erop dat de opbrengst groot zal zijn. Op Facebook krijgen we ook veel steun. En Thomashuis Oudenbosch bestaat vier jaar, dus het is dubbel feest”, vult Ad aan.

Sponsoren

De reguliere Roparun – die altijd in het Pinksterweekend wordt gehouden – zamelt elke editie geld in voor projecten met mensen met kanker. Omdat het dit jaar niet doorging, loopt Stichting Roparun veel geld mis. “Wij willen helpen”, vertelt Ad. “Daarom kunnen mensen ons sponsoren. Mijn familie en kennissen hebben al een papier ingevuld”, vertelt Jeffrey.  

Ook een bijdrage doen? Dat kan op rekeningnummer NL 19 INGB 0006863010 ten name van Team Sprinters Breda met als beschrijving: Mini-Roparun Thomashuis Oudenbosch. 

Delen: