Muziek verbindt bewoners Herbergier & Thomashuis Tilburg

Muziek verbindt Herbergier en Thomashuis Tilburg
ThomashuisVerbindt

Bewoners van Thomashuis Tilburg waren onlangs te gast in de tuin van Herbergier Tilburg. Muziek bracht er op prachtige wijze mensen met dementie en een verstandelijke beperking bij elkaar. “Wat was dat een topmiddag”, zo reageert Herbergier-ondernemer Patrick. “Het heeft me echt verrast hoe leuk dit was. Wauw!"

Foto boven: Bewoners en ondernemers van Herbergier & Thomashuis Tilburg genieten samen

Enige tijd terug bestond Thomashuis Tilburg 10 jaar. Als cadeau hadden Patrick en zijn vrouw Marie-Hélène een mobiele pizzabakker geregeld. Het gezamenlijk opeten van de pizza’s werd prachtig opgeluisterd door de zangkunsten van bewoner Yannick. Want zingen kan hij als de beste, zo bleek eind vorig jaar al toen hij in Carré een duet zong met Trijntje Oosterhuis.

Yannick in actie bij het Thomashuis

Foto: Yannick in actie tijdens het feestje met de pizzabakkers bij Thomashuis Tilburg

Elvis en Hazes

Het bracht Patrick & Marie-Hélène op het idee het Thomashuis ook eens uit te nodigen. Helma en Kees, zorgondernemers van het Thomashuis, zagen hoe Yannick het beste van zichzelf liet zien. “Hij had zijn geluidsinstallatie en muziekband meegenomen en zong Hazes, Elvis en Het Dorp van Wim Sonneveld. Dat soort liedjes. Dat vonden de mensen daar prachtig. Helemaal in z’n element en iedereen deed mee. Zo leuk.”

Spontaniteit

En dat kan Patrick bevestigen. “Het was echt heel mooi om te zien. Onze bewoners willen meedoen en bewegen als er muziek klinkt op deze manier. Dus het maakte wel wat los. Beide doelgroepen hebben een soort spontaniteit met elkaar gemeen. Mensen met dementie verliezen vaak als eerste hun laatst aangeleerde (cognitieve) vaardigheden. Zoals beleefdheid en aanvoelen wat wel en niet kan. Die spontaniteit zie je ook vaak bij mensen met een verstandelijke beperking. En dat kwam tot volle uiting bij ons in de tuin. Het was echt geweldig.”

Muziek verbindt, zo bleek maar weer. Helma: "Echt leuk om te zien. Een oudere dame pakte tijdens het zingen Yannicks hand vast. Je zag ‘m wel even ongemakkelijk kijken, maar hij ging gewoon door, haha. En die gesprekken soms tussen de bewoners van beide huizen. Heel bijzonder om te zien. Een dame hoorde ik iets zeggen waarover iedereen het wel eens was: ‘Wat kan die jongen mooi zingen he’.”

Bekijk hier de foto's

Dansen op muziek bij Herbergier Tilburg

(Foto credits: Patrick de Kort)

 

 

Delen: