ThomashuisVerbindt: Open Atelier verenigt Molenhoek

ThomashuisVerbindt

Het is een gezellige drukte in atelier ‘de Drakenboot’. Een creatieve chaos van penselen, verfdozen, tape en papier beslaat de tafel. Elke woensdag komen diverse inwoners van Molenhoek samen voor de kunstinloopochtend in het Thomashuis. ‘‘Dan gaan we gezellig met lekkere kleurtjes aan de slag’’, vertelt bewoonster Mariëtte.

 

Mariëtte (68) woont bijna 11 jaar in Thomashuis Molenhoek. Vanwege haar grote passie voor schilderen heeft zij een ruime atelier aan huis. Het atelier is vernoemd naar haar lievelingsschilderij; de Drakenboot. Het atelier is ondertussen aardig gevuld met kleurrijke schilderijen. ‘‘Wat in mijn hoofd zit, komt op het doek. Ik heb geen voorbeeld nodig’’, vertelt ze. Mariëtte schildert bijna elke dag. ‘‘Wanneer ik zin heb.’’ De natuur is haar grote inspiratiebron.

Schilderen met de vrouwtjes

Wanneer Carolien Guittart 4 jaar geleden met haar buurvrouw een wandeling op de hei maakt, komt ze op het idee om een kunstinloop in Molenhoek te organiseren. Daarom dient zij met haar buurvrouw het creatieve plan in bij ‘Molenhoek pakt aan’, een initiatief uit het dorp. Daarmee winnen ze de derde prijs. ‘‘Het idee was geboren. Nu was het een kwestie hoe we de kunstinloopochtend vorm zouden geven’’, vertelt Carolien.

Via een vrijwilligster van Thomashuis Molenhoek komt Carolien in contact met zorgondernemers Bas en Lidy. Een gezellig gesprek aan de keukentafel volgt. Bas en Lidy zijn enthousiast, maar geven aan dat zij het eerst met Mariëtte moeten bespreken, aangezien zij de kunstenares in het atelier is. ‘‘Zij was gelijk enthousiast. Voor haar is het schilderen met ‘de vrouwtjes’ een hoogtepunt in de week’’, vertelt Carolien.

Reuring

Ondertussen is het Open Atelier al 4 jaar een groot succes. ‘‘En van het een kwam het ander’’, vertelt zorgondernemer Lidy. Huur hoeven de bezoekers niet te betalen. Wel gooien zij €2,50 per persoon per keer in de pot. ‘‘Daarmee verrichten we creatieve projecten voor het Thomashuis of organiseren we iets leuks’’, reageert Carolien. Zo is het hek van het Thomashuis opgepimpt en is er een grote muurschildering in het Thomashuis gemaakt.

Lidy is blij met de reuring die de kunstinloopochtend teweegbrengt. ‘‘Je bouwt een band met elkaar op.’’ Zowel Carolien als Lidy zijn blij met het ongedwongen karakter van het Open Atelier. ‘‘Iedereen voelt zich vrij om te gaan en staan.’’ Carolien vindt het voor zowel de kunstenaars als Mariëtte een verbindende ochtend. ‘‘Voor Mariëtte is het een hoogtepunt in de week en wij voelen ons welkom. Het is een heerlijke plek om te schilderen.’’

Delen: