20 jaar Thomashuizen

Collage 20-jarig bestaan Thomashuizen
Events

20 jaar Thomashuizen

De bloeiende ontwikkeling van kleinschalige woonzorg voor volwassenen met een verstandelijke beperking

Amsterdam, 6 november 2023 - De franchiseformule Thomashuis bestaat 20 jaar! Deze mijlpaal werd afgelopen vrijdag uitgebreid gevierd met alle bewoners, medewerkers en zorgondernemers. Sinds 2003 bieden bevlogen zorgondernemers liefdevolle zorg aan volwassenen met een verstandelijke beperking in kleinschalige woonvoorzieningen. Inmiddels zijn er 119 Thomashuizen verspreid over heel Nederland.

Hoe het begon

In 2001 woonde Thomas, een jongen met een niet-aangeboren verstandelijke beperking, in een zorginstelling. Zijn vader Hans van Putten kon echter geen écht passende, comfortabele woonplek voor hem vinden. Hij vond dat de geboden zorg te sterk gericht was op protocollen en regels, met te weinig ruimte voor persoonlijke aandacht. Daarom ontwikkelde Van Putten een innovatief concept: een kleinschalige woonvoorziening met twee inwonende zorgondernemers, die samen met hun negen bewoners met een verstandelijke beperking, een gezamenlijk huishouden vormen.

Van idee tot realisatie

Dit concept vormde de basis voor wat later de Thomashuizen werd, en ontpopte zich tot de eerste unieke zorgformule van franchiseorganisatie De Drie Notenboomen. In 2003 opent het eerste Thomashuis haar deuren in Lochem. Spoedig daarna volgen Thomashuis Posterholt, Standdaarbuiten en Vaals. De vraag naar deze vorm van zorg blijkt groot te zijn. Binnen tien jaar zijn de eerste honderd Thomashuizen gerealiseerd. Nu, 20 jaar later, telt Nederland 119 Thomashuizen. En in België zijn inmiddels drie huizen geopend.

Persoonlijk, veilig en warm

Met ‘persoonlijk, veilig en warm’ als kernwaarden zorgen de ondernemers van elk huis ervoor dat hun bewoners er een écht thuis vinden. Een Thomashuis is als leven in een groot gezin. Ieder mens is verschillend en verdient een benadering die past bij zijn of haar behoeften. De focus ligt op wat iemand (nog) wél kan, niet op wat de beperking is. 

Thomashuis Festival

Op vrijdag 3 november werd het twintigjarig bestaan van de Thomashuis-formule uitgebreid gevierd met alle bewoners, zorgmedewerkers en ondernemers. Evenementenlocatie Hart van Holland in Nijkerk werd voor een dag omgebouwd tot een echt Thomashuis Festival. Met allerlei leuke spelletjes en activiteiten; van karaoke tot knutselen en sjoelen en van schminken en ballonnen vouwen tot goochelen. Op veler verzoek stonden de 4 P’s op het menu: Pizza, Patat, Pasta en Pannenkoeken. Nadat de buiken gevuld waren, gingen de voetjes van de vloer met zanger Jannes en de zingende DJ Jacco Deen. Het was een fantastische dag!

“We vieren twintig jaar toewijding en liefdevolle zorg voor onze bewoners met een verstandelijke beperking. Onze grote dank gaat uit naar alle zorgondernemers en hun medewerkers die elke dag hun uiterste beste doen om de Thomashuisbewoners een zo gewoon mogelijk thuis te bieden, middenin de samenleving. We blijven ons dagelijks inzetten om de gezondheidszorg persoonlijker, leuker en goedkoper te maken.” zegt Loek Winter, eigenaar van franchiseorganisatie De Drie Notenboomen.

Delen: