Column: Waarom eten zoveel meer is

Thomashuis De Krim
Zorgondernemerschap

Precies tien jaar runnen Peggy en Gerda Thomashuis De Krim. In deze column geven ze letterlijk een kijkje in de keuken. Want aan hun gezellige keukentafel ervaren de zorgondernemers iedere dag weer dat eten en drinken zoveel meer is dan een eerste levensbehoefte.

Colum: Waarom eten zoveel meer is

Ons koffiemoment is elke ochtend rond half 11. Samen bespreken we wat de plannen zijn van die dag. Komt Henny knutselen en Herman in de tuin werken? Wat zullen wij deze week eten? Welke dag is het vandaag? Het is rustig in huis; een aantal bewoners is naar externe dagbesteding en dan moet dus het maandag of dinsdag zijn. Welke bewoners zijn op pad met familie, wie wil er een wandeling maken? Gaan we vrijdag nog zwemmen? Twee bewoners houden beiden van wandelen en spreken af om na de koffie samen op stap te gaan. Om half 1 lunch! Wat is er vandaag voor warms bij de lunch?

 

Thomashuis de Krim

Om 16.30 uur begint bewoonster Hilma aan haar keukendienst. We gaan om 17.30 uur aan tafel. Vervolgens nog kort natafelen en de taken voor de avond verdelen. Na een kort moment van stilte gaat, behalve de keukendienst, iedereen weer naar zijn of haar eigen kamer. Om vervolgens 19.30 uur samen in de woonkamer een kopje koffie of thee te drinken met op ma/di/do/zondagavond een koekje erbij. Want dan eten we geen chips om 20.30 uur.:-) 

Structuur en verbinding

Eten en drinken geeft in ons Thomashuis gezelligheid, verbinding en structuur. Gezellig bij elkaar zitten, een praatje met de medebewoners. Hoe was jouw dag? Hoe voel jij je vandaag? Een wedervraag: Hoe gaat het met je kinderen? Onze bewoners leren elkaar zo beter kennen, vriendschappen ontstaan en soms ontluikt zelfs een prille liefde. Onze medewerkers eten gewoon mee en helpen daar waar nodig. Zowel bij het bereiden van eten, als in het ondersteunen bij het voeren van een gesprek. Belangrijk is dat iedereen zich veilig voelt. Ook bereiden we weleens hoge of lage vla. Wat vaak eindigt in een douchemoment of lachsalvo.

Eten en drinken kan bij ons ook weleens spanning opleveren; krijg ik net zoveel als mijn tafelgenoot of waarom mag hij dit wel en ik niet? Zou ik nu die extra overgebleven kippenpoot winnen met de verloting? Worden de pizza’s wel om 17.30 uur bezorgd? Wanneer je uitleg geeft over het hoe en waarom, dan respecteren de bewoners elkaar en laten ze elkaar in hun waarde.

Alle zintuigen worden geprikkeld

Eten en drinken geeft welzijn. Het eten maken wij zoveel mogelijk met verse producten. En wanneer iedereen in de namiddag de keuken in komt lopen, horen wij steevast: “Wat ruikt het hier lekker of eet er nog iemand mee?” En dan weten wij dat het goed zit. Alle zintuigen worden geprikkeld; de geur, het zicht, de smaak. En wij kennen onze pappenheimers. Julian en Wout eten geen sla, dus dat vervangen we voor hen door rode kool met appeltjes. Tom mag extra opscheppen. Maarten krijgt lijnzaad en Erik en John eten geen varkensvlees. En de rest van de bewoners daarentegen eten vrijwel alles.

Joehoe, het is de laatste woensdag van de maand. Dan trakteert onze bewoner Wout op pizza!! Het is voor de bewoners altijd een moment om naar uit te kijken. Wat we ook eten, we hebben het met elkaar naar de zin en dat neemt niemand ons af!

Bewoners Thomashuis De Krim vieren dat hun Thomashuis tien jaar bestaat. (september-2022).

Delen: