Droom in vervulling: ‘Het Thomashuis liet ons niet los’

Zorgondernemerschap
Laura van Elst

Vanaf het moment dat Lieke Gijrath en Ronald van Driel elkaar kennen, hebben zij één grote wens: samen iets kleinschaligs starten in de zorg.  Wanneer Lieke door een collega wordt getipt op het Thomashuis, valt alles op zijn plaats. “Dit was precies wat wij voor ogen hadden. Wij wilden het Thomashuis niet meer loslaten.” Op 1 april heeft het stel het ondernemersstokje voor Thomashuis Buurmalsen overgenomen van Riëtte van der Wal. 

Ronald heeft jarenlang in een socio woning gewerkt. Zowel voor een grote instelling als in kleinschalig verband. Lieke heeft ervaring als activiteitenbegeleider en persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg. “Toen we een relatie kregen, fantaseerden we al vrij snel om iets op te zetten voor ouderen met dementie of mensen met een verstandelijke beperking.”

Optimale voor de bewoner

In de tussentijd tobde Ronald met de logheid en bureaucratie in de zorg. “Ik wilde werken met korte lijnen, snel kunnen beslissen en dingen zelf op poten kunnen zetten. Waarbij samenwerking de grote deler is”, vertelt hij.  “De frustratie die Hans van Putten had als vader van Thomas, had ik als medewerker.”

Na een tip van de collega van Lieke, verdiepte het stel zich verder in het Thomashuisconcept. “Dit was precies wat wij zochten. Je bent zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen, maar dankzij het franchiseconcept kan je altijd op iemand terugvallen.” Lieke vult aan: “Als ondernemer heb je de vrijheid en creativiteit om het optimale voor de bewoner eruit te halen.”

Thomashuis Buurmalsen

In juni 2020 begon het avontuur van Lieke en Ronald. Na het afronden van het selectietraject werden ze voorgesteld aan Thomashuis Buurmalsen. Het klikte direct met de huidige ondernemer, Riëtte. Na een telefoongesprek en een keer videobellen ging het stel er op bezoek. “Er viel een warme deken over ons heen.”

Toen het stel hoorde dat ze de opvolgers van Thomashuis Buurmalsen zouden worden, waren ze door het dolle heen.  “De tranen stroomden over onze wangen.” Lieke en Ronald vertellen dat ze veel bewondering voor Riëtte hebben. “Zij heeft haar Thomashuis 17 jaar met veel liefde opgebouwd.” Thomas, de zoon van oprichter Hans van Putten en de motivatie om een liefdevol, kleinschalig wooninitiatief te starten, heeft zelf in Thomashuis Buurmalsen gewoond. “Heel bijzonder dat wij dit huis mogen voortzetten.”

Kamperen bij het Thomashuis

Leuke momenten hebben ze al genoeg beleefd met de bewoners. “Toen we in de zomer op de camping stonden, zijn Riëtte en haar partner Percy bij ons langsgekomen om te BBQ’en. Het was tot laat in de avond keigezellig.”

De afgelopen maanden waren Lieke en Ronald druk in de weer met de voorbereidingen. Begin januari ging hun inloopperiode van start. “We hebben onze caravan in de tuin van het Thomashuis gezet. We lopen nog net niet met de toiletrol in ons hand naar het Thomashuis”, lacht het stel.

Maart stond in het teken van de verhuizing naar hun privéwoning in het Thomashuis. “Het kan ons niet snel genoeg gaan. Wij kijken uit naar deze prachtige manier van leven.” Vorige week donderdag 1 april was het eindelijk zover en zijn Lieke en Ronald nu de nieuwe ondernemers van Thomashuis Buurmalsen. Een zorgdroom die in vervulling gaat.

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!