Een week van welkom heten en afscheid nemen

Zorgondernemerschap

Maar liefst drie stellen zijn de afgelopen week gestart als zorgondernemer van een Thomashuis. In Thomashuis Beesd, Thomashuis Steenwijkerland en Thomashuis Lichtenvoorde was er een wissel van de wacht.

Thomashuis Beesd

Sandra en Tjeerd Korenwinder verhuisden met hun twee kinderen naar de Betuwe om het stokje over te nemen van Gert Blom en Nanda Zonruiter, die na ruim tien jaar afzwaaiden.

V.l.n.r. Sandra en Tjeerd Korenwinder en Gert Blom en Nanda Zonruiter.

Sandra werkte tot voor kort als verpleegkundige in het Moeder Kind Centrum in een Utrechts ziekenhuis. Tjeerd maakte in 2019 de overstap naar de zorg. Hij nam afscheid van zijn baan als bedrijfsadministrateur om aan de slag te gaan als Leerling Persoonlijk Begeleider bij een grote zorginstelling. Samen hebben zij een zoon Lucas (17) en een dochter Eva (15), die het syndroom van Down heeft. Mede door hun ervaring met dochter Eva, hebben zij een groot verlangen om de zorg beter te maken. “Vanuit onze persoonlijke ervaring, professionele kennis en creativiteit, geven wij invulling aan de zorg. Wij zullen alles op alles zetten, om onze bewoners een warm thuis te bieden en ervoor zorgen dat hun leven een waardevolle invulling krijgt.”

Thomashuis Steenwijkerland

Voor ondernemer Bert en Annelies Boshoven geen afscheid van de Thomashuizen. Zij blijven zorgondernemers van Thomashuis Olst waar zij sinds 2007 aan het roer staan. Costiaan de Heer en Francine Harms zijn de nieuwe ondernemers van Thomashuis Steenwijkerland. Het stel nam onlangs, samen met de dochter van Costiaan en hondje Sofie, hun intrek in de stadsvilla en heeft er acht nieuwe huisgenoten bij.

Francine en Costiaan leerden elkaar vijf jaar geleden kennen op de werkvloer in de gehandicaptenzorg. Samen brengen zij maar liefst 30 jaar aan ervaring mee in het zorgen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze raakten in de loop der jaren overtuigd dat de zorg voor bewoners anders kan en moet. Het mag wat hen betreft persoonlijker, meer betrokken en minder zakelijk. “Voor de bewoners moet het echt een thuis zijn, een veilige en liefdevolle omgeving. Het runnen van een Thomashuis is voor ons daarom een logische stap.”

Francine en Costiaan Thomashuis Steenwijkerland

Costiaan de Heer en Francine Harms.

Thomashuis Lichtenvoorde

Ook in Lichtenvoorde stralende gezichten bij de sleuteloverdracht. Bas Kranen en Rinske Kranen-Pothof namen na ruim 11 jaar afscheid en droegen de zorg van de bewoners over aan Sasja Kramp en Linda Hoek. “Wat een mooie jaren hebben wij samen gehad! Ons (t)huis is overgedragen aan Linda en Sasja. En dat komt en is helemaal goed!”, schrijven ze bij foto’s van hun feestje op social media.

Voor Sasja en Linda begint het avontuur net. Met hun dochter Fiene (15) verhuisden ze aflopen maand van Hazerswoude naar de privéwoning van het Thomashuis. Linda zorgt al vanaf haar zeventiende voor mensen met een verstandelijke beperking. In eerste instantie werkte ze als persoonlijk begeleider, maar in de loop der jaren merkte Linda dat ze ook graag medewerkers begeleidt en opleidt. De afgelopen tien jaar werkte ze dan ook als docent Gezondheidszorg en Welzijn op een ROC.

Ook Sasja begon haar loopbaan in de zorg als persoonlijk begeleider. Na een uitstap van tien jaar als leidinggevende in de kinderopvang, keerde ze terug naar de groep waar haar hart ligt: bij mensen met een verstandelijke beperking. Oorspronkelijk was het plan om een Thomashuis in de buurt van hun woonplaats over te nemen. Maar juist bij Thomashuis Lichtenvoorde, een uur en drie kwartier verderop, viel alles op zijn plaats: “Het is een gezellig dorp, er is OV voor onze dochter, het is landelijk en er was een geweldige klik met de bewoners en Rinske en Bas.” Sasja en Linda zijn dankbaar dat ze aan het roer van een Thomashuis mogen staan. “Als ondernemers hebben wij de vrijheid om zorg te verlenen vanuit onze idealen en visie. Zo kunnen wij onze bewoners precies de zorg geven die bij hen past.”

Wij wensen alle kersverse zorgondernemers veel plezier en succes bij dit mooie avontuur. En bedanken de afgezwaaide ondernemers voor hun toewijding, inzet en liefde!

Thomashuis Lichtenvoorde overname

Delen: