Ervaren ondernemers aan het roer in Thomashuis Muntendam

Zorgondernemerschap
Marieke Koenders

Vanaf 29 oktober komt Thomashuis Muntendam in handen van Carina en Gerwin Dekker. De afgelopen maanden werd de samenwerking met de vorige zorgondernemers Karst-Jan en Greta van der Vaart door persoonlijke redenen afgerond. Zij hebben intussen een nieuwe woonvorm opgezet met hun bewoners in Drenthe. Het Thomashuis in Muntendam krijgt nu een grondige renovatie én een doorstart met Gerwin en Carina als ervaren rotten in het vak. De afgelopen zes jaar stonden zij immers aan het roer van Thomashuis Lunteren, wat ze overdragen aan een oud-medewerker en haar man. Met hun verhuizing naar Muntendam kunnen zij weer in hun oude vertrouwde Noorden gaan wonen.

Terug naar de roots

“Wij misten onze vrienden en familie en de streek. Toen de kans voorbijkwam om Thomashuis Muntendam opnieuw op te starten, pakten wij deze met beide handen aan. Wij vinden de Thomashuis-formule namelijk nog steeds geweldig!”, licht Carina, een echte Groninger, toe. Haar man Gerwin is geboren en getogen in Drenthe. Samen met hun drie kinderen wonen ze straks pal achter Thomashuis Muntendam. “Wij voelen ons in Muntendam helemaal thuis. Je spreekt bijvoorbeeld dezelfde taal, dat schept  gelijk een band”, vindt Carina. Ook de kinderen kunnen zich helemaal vinden in de verhuizing. Gerwin vertelt: “Onze oudste zoon van 19 reed, nadat hij een autootje had aangeschaft, gelijk ieder weekend naar het noorden om zijn vrienden op te zoeken.”

Houvast en zekerheid

Carina heeft ruim 20 jaar in diverse zorginstellingen gewerkt, voordat ze haar eigen Thomashuis ging runnen. De grote betrokkenheid en de continue aanwezigheid van zorgondernemers ziet ze als de grootste kracht van een Thomashuis. “Bij ons hoeven bewoners zich nooit af te vragen: ‘Zorgt er wel iemand voor mij vannacht en wie is dat dan?” Gerwin vult aan: “Dat gevoel van houvast en zekerheid, daar zijn bewoners enorm bij gebaat. Soms steken wij ons hoofd even om de hoek bij thuiskomst en zeggen we gedag. Dat ene minuutje maakt een wereld van verschil voor de bewoners.” Carina vertelt enthousiast: “Ze zijn blij als ze naar hun ouders gaan, maar ook als ze weer ‘’thuiskomen’’ in het Thomashuis. Je biedt ze het beste van twee werelden, dat is echt fantastisch.”

Nog plek voor bewoners

De komende maanden wordt Thomashuis Muntendam grondig gerenoveerd en verduurzaamd. Zo worden er gloednieuwe keukens geïnstalleerd, komt er door het gehele pand een nieuwe vloer en worden er zonnepanelen op het dak geplaatst. Carina en Gerwin vinden het een mooie uitdaging dat ze zelf alles mogen invullen: van bewonersgroep tot team. “Zo kunnen wij precies die medewerkers uitzoeken, die bij ons passen”, aldus Gerwin. Het stel verheugt zich er op om in januari 2022 de eerste bewoners te ontvangen. “In eerste instantie willen wij ongeveer met vier bewoners starten, zodat iedereen rustig kan wennen.” Kortom een mooie nieuwe start voor Thomashuis Muntendam, dat sinds vijftien jaar een warm thuis biedt aan 9 bewoners met een verstandelijke beperking.

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!