Opening eerste Belgische Thomashuis

Thomashuis Meldert
Zorgondernemerschap

Het eerste Belgische Thomashuis is vrijdag officieel feestelijk geopend. Aan Bart en Annelies (foto) de eer om als eerste zorgkoppel in Meldert bewoners een warm thuis bieden. Onder de eerste bewoners zijn een broer en zus die na jarenlang apart van elkaar te hebben gewoond eindelijk weer verenigd zijn. Ook in België gaat dit eerste Thomashuis nu al een groot verschil maken in de zorg.

Gedachtegoed strekt zich uit

De opening van het eerste Thomashuis kreeg veel belangstelling van de Belgische pers. Zo maakte TV Oost deze hartverwarmende reportage. De zorgondernemers namen vol trots het bekende schilderij van Thomas in ontvangst. De tekst erop luidt: ‘Thomas moet niet integreren in de zorgwereld, maar de zorgwereld moet integreren in de gewone wereld’.  Dit schilderij prijkt aan de muur van de 118 Thomashuizen die reeds in Nederland operationeel zijn en wij zijn trots dat dit gedachtegoed nu ook in Meldert zijn plaats heeft gekregen.

Bart en Annelies

 

Vastgoed met een hart

De opening en inhuldiging van Thomashuis Meldert is een enorme mijlpaal voor de formule, maar ook voor Willy Vertongen en  Katrien Van Langenhove van Thomashuizen België na jarenlang keihard werken. Naast hun eigenlijke werkzaamheden hebben zij zich 200% gegeven om ook in Vlaanderen Thomashuizen te kunnen realiseren. Voor de financiering van het vastgoed klopte Thomashuizen België aan bij Inclusio, een vastgoedinvesteerder met uitgesproken sociale ambities. Willy: "We zochten een investeerder waarvoor ook de inhoud van de investering belangrijk is". CEO Marc Brisack benadrukt dat de rol van Inclusio verder gaat dan de financiering. "Ons team zal Thomashuizen bijstaan om woningen uit te werken die beantwoorden aan de behoeften van de bewoners. We zullen onze expertise ook inzetten om de vergunningsprocedure vlot te laten verlopen. Tijdens de bouw of de verbouwing volgen we de werken en waken erover dat de bouwkosten onder controle blijven."

25 tegen 25

Katrien Van Langenhove wijst op het belang van een goede locatie: "De mensen met een beperking moeten zo gewoon mogelijk kunnen leven, in een gewone buurt en in een zo gewoon mogelijk huis. Daarom renoveren we vaak een bestaande woning."  Met Thomashuis Meldert is de eerste vestiging van deze formule buiten Nederland een feit. En dit is nog maar het begin. De volgende twee Belgische huizen zijn al in ontwikkeling – in Westmalle en Keerbergen – en worden hopelijk begin 2022 geopend. Inclusio en Thomashuizen België willen tegen 2025 zo'n 25 Thomashuizen realiseren.

Bekijk het verslag van de opening op het Belgische TV Oost.

Delen: