Overname Beneden-Leeuwen: ‘Het is een warm bad’

Zorgondernemerschap
Laura van Elst

Een warm welkom. Zo ervaren Armella Lam en Rob van Rooij hun eerste maand als zorgondernemers van Thomashuis Beneden-Leeuwen. Begin juni heeft het stel het stokje overgenomen van Rik en Heleen Koudijs. “Alle puzzelstukjes vielen op hun plaats.”

Armella is van origine verpleegkundige en maatschappelijk werkster en heeft 6 jaar met mensen met niet aangeboren hersenletsel gewerkt. In de periode dat hun drie kinderen worden geboren, denkt het stel na over de toekomst. “We kwamen tot de ontdekking dat we als partners iets willen ondernemen, in combinatie met ons gezin.” Het stel onderzoekt diverse concepten. “En toen kwam het Thomashuis op ons pad”, vertelt Armella.

Samen ondernemen

Op dat moment is Rob als procesoperator werkzaam in de farmaceutische industrie. Ook hij is enthousiast. “Toen we Thomashuis Beneden-Leeuwen voor het eerst bezochten, dachten we: “Dit is het!” Het kleinschalige karakter om een warm thuis te bieden waar mensen graag op bezoek komen en de vrijheid van het ondernemerschap passen perfect bij ons.” Al snel begint het balletje medio 2019 te rollen.

Voor de kinderen van Armella en Rob is de verhuizing naar het ‘grote witte Thomashuis’ één groot feest.

Overnemen ten tijde van corona

Het stel blikt positief terug op de voorbereidingsperiode en het opleidingstraject voor de overname. De overname zelf liep ten tijde van corona anders dan normaal. Begin mei verhuisden Armella en Rob naar Thomashuis Beneden-Leeuwen met hun drie kinderen van 1, 3 en 4 jaar oud. Op 1 juni verliep de overname via de digitale weg. “Corona maakte het wel lastig”, blikt Armella terug. “We waren net twee dagen begonnen met inwerken, toen het Thomashuis op slot ging.” Zelf kwamen Armella en Rob die periode niet in het Thomashuis. Geplande kennismakingen met het team en familieleden werden verschoven, de kinderen van Rob en Armella bleven thuis van school en de verhuizing naar de ondernemerswoning was ondertussen in volle gang. “Gelukkig hebben we alles inmiddels opgepakt en hebben we onze draai gevonden.”

Van procesoperator naar zorgondernemer

Rob beschrijft de eerste maand in het Thomashuis als bijzonder. “Bij mijn vorige werkgever voelde het alsof ik stilstond. In het Thomashuis leer ik veel over mijzelf en het leven en zie je direct waar je het voor doet. Het voelt niet als werken, maar als de dagelijkse gang van zaken. Het is voor mij allemaal nieuw, maar de bewoners zorgden ervoor dat we ons gelijk thuis voelden.”

Het samenwerken als partners verloopt organisch. “We zitten op één lijn en doen veel samen achter de schermen.” Het Thomashuis en ouderschap is volgens de twee een perfecte combinatie. “Je wordt uitgedaagd je eigen leven vorm te geven. Wonen en werken lopen door elkaar, waardoor je door één deur open te doen ouder kan zijn of bij de bewoners bent.”

Voldoening

De afgelopen maand hebben Armella en Rob al diverse mooie momenten beleefd. “Het is als een warm bad. Ik vind het prachtig dat één bewoner bijvoorbeeld elke dag zijn verhaal vertelt en zijn ei kwijt kan”, vertelt Rob. “En laatst zei een bewoonster dat ze gek op ons is. Zo laten ze ons voelen dat we echt welkom zijn. Het voelt alsof het altijd al zo is geweest.”

Voor hun drie jonge kinderen is de verhuizing naar het ‘grote witte Thomashuis’ één groot feest. “Ze waren een paar keer op bezoek geweest en hadden gelijk een klik ermee. Dus toen ze begrepen dat ze in een groot huis met een dijk van een tuin gingen wonen, vonden ze het alleen maar leuk”, lacht Rob. “En ze zijn flexibel. Ze passen zich makkelijk aan en hebben nu al leuk contact met de bewoners. Waardevol dat onze kinderen dat meekrijgen.”


Armella en Rob nemen het stokje over van zorgondernemers Rik en Heleen Koudijs.

Ook jouw zorgdroom starten?

Werkzaam in de gehandicaptenzorg en wil je net als Rob en Armella jouw zorgdroom waarmaken? Meld je hier dan aan voor het webinar op vrijdag 22 januari 2021.

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!