Overname Thomashuis Velp: ‘Dit was een unieke kans’

Zorgondernemerschap
Laura van Elst

In de bosrijke omgeving van Velp hebben Pieter en Betty Gülcher in april het stokje overgenomen van Ferwerd en Ineke Smedema. Het echtpaar ging midden in coronatijd van start. Hoewel het er anders dan gewoonlijk aan toeging, kijkt het stel op 8 intensieve, maar bijzondere maanden terug. “Het geeft ons veel voldoening als we bewoners plezier zien hebben.”

Voor het echtpaar was Thomashuis Velp geen onbekende. Betty werkte jarenlang in een zorginstelling tot ze met het Thomashuis in contact kwam. Ze startte als medewerker van het eerste uur bij Thomashuis Velp, dat net 3 maanden geopend was. “In januari is het 12,5 jaar geleden dat ik in dienst trad. Een bijzonder moment waar het allemaal begon.”

Over de streep getrokken

Pieter was ook al regelmatig in het Thomashuis te vinden. “Om een bakkie koffie te drinken of met de bewoners mee op pad te gaan.” De mogelijkheid om een eigen Thomashuis te starten, kwam niet in het stel op. “Maar toen Ferwerd en Ineke met pensioen wilden gaan, kwam het toch op ons pad.” Na er goed over nagedacht te hebben, trok Pieter Betty over de streep en gingen ze in gesprek met de toenmalige ondernemers. “Dit was een unieke kans. Ferwerd en Ineke hadden er ook gelijk een goed gevoel bij en gunden het ons.”

In april was het zover en verhuisde het stel met hun zoons Stijn (18) en Joost (20) 3 kilometer verderop naar het Thomashuis. “Tijdens het klussen kwamen de bewoners af en toe kijken hoe onze woning vorderde. Zo zijn zij ook meegenomen in onze komst”, vertelt Betty. Ze kijken terug op een warm welkom. “Onze eerste dag als ondernemers verrasten de medewerkers en bewoners ons met zelfgemaakte cadeautjes. Ook aan onze zoons hadden ze gedacht met een flesje bier en M&M’s. Dat was zo’n gemoedelijk moment.”

Alle tijd voor leuke dingen

Door corona waren de bewoners overdag niet op de dagbesteding, maar in het Thomashuis. “Voordeel is dat we elkaar nog sneller leerden kennen en alle tijd hadden om leuke dingen te ondernemen. Het was prachtig weer, dus we hebben veel gefietst en gewandeld in de natuur.” De tuin van Thomashuis Velp is één grote groene oase waar veel wordt vertoefd. “Met z’n allen onderhouden we de tuin. Ook onze jongste zoon staat wilgen te knotten of het gras te maaien.”

De verjaardagen en personeelsjubilea werden dit jaar ook anders gevierd. “Een groots feest zat er niet in, dus stuurden ouders knutselpakketten waarmee we aan de slag gingen. ‘s Avonds hebben we Chinees gehaald en gezellig gegeten. De jarige jobs hebben genoten van hun verjaardag.” Om te vieren dat twee personeelsleden 12,5 jaar in dienst waren, werd er een koud buffet in huis georganiseerd. “Dat zijn gezellige momenten met z’n allen.”

Huismus

Voor Pieter, die een commerciële achtergrond heeft, was de overstap naar de zorg groter dan voor Betty. Maar hij voelt zich als een vis in het water. “Van boterhammen smeren, in het Thomashuis de was strijken, bewoners naar de dagbesteding brengen, Betty ’s avonds helpen of mee naar paardrijles. De dagen lopen gemoedelijk. Het is gewoon een fantastische groep om de dag mee in te vullen”, reageert hij. Betty vertelt dat de bewoners dol zijn op Pieter. “Als hij een grapje maakt, hebben ze de grootste lol. En als ik vraag wie mag helpen met tandenpoetsen, roepen ze uit volle borst om Pieter.”

"Pieters friss blik leidt tot interessante gespreksstof"

Samenwerken als partners is nieuw voor het echtpaar, maar bevalt ook goed. “Ik ben een huismus. Ik vind het heerlijk dat Pieter in de buurt is, ook al hebben wij onze eigen rol en bezigheden”, aldus Betty. Toch is het soms ook even wennen. “Pieter kijkt met een frisse blik tegen dingen aan en stelt vragen waarom ik bepaalde handelingen op die manier uitvoer. Dat houdt mij scherp en leidt tot interessante gespreksstof.”

Gelukkig leven

Volgens het stel zijn het de kleine dagelijkse dingen die hen voldoening geven. “Een schaterlach tijdens het gezamenlijk theemomentje of zien dat bewoners zich thuis voelen en volledig ontspannen zijn. Dat zijn de mooie dingen je terugkrijgt”, vertelt Pieter.

En toekomstplannen? “Na corona willen we weer het sociale leven met de buurt opstarten. Maar we gaan vooral verder zoals het reilt en zeilt. Waarbij we allemaal een gelukkig leven leiden. En we kijken uit naar de tijd dat we elkaar allemaal weer gezellig in levenden lijve kunnen zien.” Het stel hoopt 1 april een housewarming te kunnen geven voor familie, vrienden en buurtbewoners. “1 jaar na de overname is toch een mijlpaal die we graag samen zouden willen vieren.”


Pieter en Betty verhuisden met hun twee zoons naar Thomashuis Velp. 

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!