René & Monique over 10 jaar Thomashuis Kruiningen

René en Monique gaan door met Thomashuis Kruiningen
Zorgondernemerschap
Jan de Gier

René en Monique van Manen verlengden onlangs - samen met hun bewoners en medewerkers - het franchisecontract met 5 jaar. Een mijlpaal! In dit interview een terugblik op 10 jaar Thomashuis Kruiningen. "Onze kinderen zijn er helemaal mee verweven."

Thomashuis Kruiningen opende in december 2009. Samen met hun 4 kinderen lieten René en Monique Veenendaal achter zich om hun zorgdroom in Zeeland te verwezenlijken. “Dat was een hele stap”, weet Monique nog. “Natuurlijk leek het ons leuk om in onze eigen regio te starten, maar dan zou het nog lang gaan duren. En dat wilden we niet. We wilden beginnen!”

‘Doe maar gewoon’

Zo positief als ze destijds van start gingen, zo positief verlengden ze op 28 augustus jl. het contract met 5 jaar. Voor de tweede keer. En toegegeven: in 2014 was het stel iets minder zeker. “We twijfelden een beetje of we zouden verlengen. De eerste jaren waren best pittig en intensief. Onze kinderen waren nog jong en het is een uitdaging de goede balans tussen werk en privé te vinden. Het is echt een way of life, niet zomaar wat. Ik zeg weleens dat je er een beetje gek voor moet zijn met z’n tweeën.”

Dankzij hun kinderen hakken René en Monique echter de knoop door. “Ik weet nog goed dat we onze kinderen bij de keuze hebben betrokken en het aan ze hebben gevraagd”, blikt Monique terug. “Ik herinner me vooral de opluchting die ik voelde toen ze zeiden dat we ‘natúúrlijk moesten doorgaan’. Dat we er überhaupt over durfden te twijfelen!”

Anno 2019 is er nul keuzestress. “We hebben het er hooguit vijf minuten over gehad, zo vanzelfsprekend is het voor ons. We hebben een geweldig team waarmee we het samen doen en de kinderen zijn inmiddels wat groter. Sterker nog: onze dochter werkt al enige tijd mee in het Thomashuis en ook onze 21-jarige zoon werkt hier naast zijn studie pedagogiek. Ze zijn er helemaal mee verweven.”

Niks te gek

Het feit dat hun kinderen opgroeien (inmiddels 21, 18 en een tweeling van 14 jaar) in het Thomashuis heeft volgens de ondernemers heel positief uitgepakt. “Niks is ze te gek. Ik weet nog dat onze zoon hier een keer met wat vrienden stond te praten. Een bewoner moest ontzettend niezen en de spetters vlogen in het rond. Onze zoon zag het, pakte een doekje en veegde het gezicht van de bewoner schoon terwijl hij stond te praten. Je had die vrienden moeten zien kijken. Ik weet nog hoe trots ik toen was.”

Happy in het Thomashuis

Wat Monique en René betreft komt er voorlopig nog geen einde aan hun leven als Thomashuis-ondernemers. Nog elke dag ervaren ze de kracht van deze manier van zorgen. “Doe maar gewoon. Dat is wat we hier doen. Samen naar de winkel of naar de voetbal. Toen we begonnen heeft het me verbaasd dat sommige van onze bewoners dat nog nooit hadden meegemaakt. Terwijl zoiets simpels het verschil kan maken. Ik durf met zekerheid te zeggen dat iedereen hier happy is. En daar doen we het voor, ook de komende jaren weer.”

Thomashuis Kruiningen heeft een plek vrij voor een nieuwe bewoner. Ben of ken jij iemand met interesse? René en Monique horen graag van je. Info/Contactgegevens: www.thomashuis.nl/kruiningen. Dit Thomashuis volgen op Facebook kan hier

 

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!