Thomashuis Nieuwehorne blijft in de familie

Zorgondernemerschap
Laura van Elst

In coronatijd een Thomashuis overnemen. Martine en Firwin Kruize deden het maar mooi. Vorig jaar juli namen zij als zorgondernemers het stokje over van Martine’s ouders. “De kinderen vonden het eerst gek dat ze in het huis van opa en oma gingen wonen”, lachen  Martine en Firwin. Nu een half jaar verder blikken zij terug op de start van hun leven als Thomashuis-ondernemer.

Martine heeft jarenlang in de jeugdhulpverlening gewerkt met jongeren met ernstige gedragsproblemen en hechtingsproblematiek. Firwin heeft 19 jaar in het gevangeniswezen gewerkt, waarvan de laatste 11 jaar in een TBS kliniek. Hun connectie met het Thomashuis ontstaat wanneer Martine’s ouders 9 jaar geleden Thomashuis Nieuwehorne startten. Vanaf de opening is Martine erbij betrokken: eerst als dochter, daarna als vrijwilliger en medewerker.

Van stad naar dorp

Wanneer het voor Martine’s ouders – Walter en Cobie – tijd is om het stokje over te dragen, is de keuze snel gemaakt. “Een aantal jaar geleden hebben we het er al over gehad, daarna hebben we onze kinderen hier naar school laten gaan zodat zij al vriendjes zouden krijgen in het dorp” vertelt Martine. In juli 2020 was het zover en namen Martine en Firwin het Thomashuis over. Voor Firwin is de overstap groter dan voor Martine. “Ik heb altijd in het gevangeniswezen met mensen gewerkt, maar dit is anders.”

Van Leeuwarden naar Nieuwehorne verhuizen was voor het gezin toch wel even wennen. “Van een drukke stad naar een dorp”, lachen ze. “Het zijn hier hele lieve mensen en ze kennen het Thomashuis. We proberen ons zo goed mogelijk in het dorp neer te zetten door middel van een buurtbarbecue of actief mee te doen met het Flaeijefeest”, vertelt Martine. Het voor elkaar zorgen in een dorp spreekt Firwin aan. “De mensen spreken ons aan en herkennen ons. Laatst kregen we een belletje dat één van onze bewoners zijn licht niet aan had.”

Band tussen kinderen en de bewoners

Het stel kijkt met tevredenheid terug op het overnameproces. Al bracht het voorbereidingstraject meer uitdagingen mee dankzij corona. “Het was een heftige periode. Maar het belangrijkste is dat de bewoners goed in hun vel zitten.” In maart is het gezin met hun twee kinderen (5 en 3 jaar) naar hun privéwoning bij het Thomashuis verhuisd. “Daardoor is het voor de kinderen, bewoners en naasten een soepele overgang geweest. Je stapt op een rijdende trein. En het was een voordeel dat we het overnamen van mijn schoonouders Walter en Cobie”, zegt Firwin.

Het Thomashuis is de kinderen van Firwin (links) en Martine (tweede van rechts) met de paplepel ingegoten.

Voor de kinderen zelf is de stap minder groot dan je aanvankelijk zou denken. “Voor hen is het eigenlijk heel normaal. Ze zijn hier zowat geboren en hebben een band met de bewoners. Ze vonden het eerst raar om naar het huis van opa en oma te verhuizen”, vertelt Martine. Het afgelopen half jaar heeft het echtpaar gezocht naar een juiste balans tussen hun werk- en gezinsleven. “Inmiddels is het wat rustiger geworden voor ons. Het is fijn dat we aan extra dingen toekomen.”
 

Frisse wind

Het afgelopen half jaar is er een gezonde frisse wind door Thomashuis Nieuwehorne gegaan. De veranderingen die zijn doorgevoerd, zijn rustig gebracht. “Je kan niet meteen na de overname alles veranderen. We hebben dit stapje voor stapje gedaan”, legt Firwin uit.

Samen met het team zijn Martine en Firwin gaan kijken naar zaken die eventueel anders zouden kunnen. “We hebben een jong team. Zij weten dat de rode draad in Thomashuis Nieuwehorne hetzelfde blijft, omdat ik ben opgegroeid met de normen en waarden van mijn ouders. Maar wel met een jonge, frisse blik”, aldus Martine.

Visie en kracht

Als startend ondernemersduo is het goed om elkaars kwaliteiten te zien. Waar Martine de creatieve en extraverte is, vult Firwin haar aan door soms op de rem te trappen en het geheel te overzien. “Firwin is een lief en warm persoon en is ontzettend handig in dingen maken. Hij betrekt de bewoners erbij en dan legt hij het uit. Dat is prachtig om te zien.” Firwin reageert: “Martine is heel betrokken en warm persoon. Ze weet van aanpakken.”

Kwaliteiten om met hun team te bouwen aan hun Thomashuis. “We willen een warm, stabiel en actieve thuisomgeving blijven creëren, wat kan binnen de mogelijkheden van onze bewoners. Een liefdevolle plek waar iedereen zichzelf kan zijn.”

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!