Wissel van de wacht in Thomashuis Gouderak

Zorgondernemerschap

Ze zijn terug van weggeweest! Na 10 jaar Thomashuis Ouderkerk aan den IJssel zijn Evert en Diane van Beilen begin september opnieuw in het ondernemersbootje gestapt. “Het Thomashuis bleef ons nauw aan het hart liggen. Toen we de vraag kregen om Thomashuis Gouderak over te nemen, hebben we deze kans met beide handen aangepakt.” Leuke plannen hebben ze volop.  

Voordat Evert en Diane in 2009 hun Thomashuis in Ouderkerk openen, werkt Diane als begeleider op een dagbesteding en Evert als woonbegeleider. Via een collega die in 2006 een eigen Thomashuis start, raken ze bekend met het concept. In diezelfde tijd wordt bij Everts werk het beleid gewijzigd. “Bewoners werden ineens klanten die we zakelijk moesten benaderen. Het menselijke in de zorg en de mogelijkheid om leuke dingen te ondernemen verdwenen. Toen dachten we: ‘Dit moeten wij gewoon zelf gaan doen’”, blikt Evert terug.

Terug van weggeweest

In 2009 wordt die wens werkelijkheid wanneer het stel de deuren van Thomashuis Ouderkerk aan de IJssel opent. Met een betrokken team medewerkers bouwen zij het warme thuis voor hun 8 bewoners vanaf de grond op. Na een bijzonder decennia vinden Evert en Diane het tijd om hun huis over te dragen aan een nieuwe generatie zorgondernemers. Medio 2019 nemen hun opvolgers Thomashuis Ouderkerk over. 

Maar het Thomashuisconcept zit zo diep in hun hart, dat ze het niet helemaal kunnen loslaten. “We wilden graag betrokken blijven. Toen we na een jaar de vraag kregen of we Thomashuis Gouderak wilden overnemen, waren we er snel uit”, vertelt het stel.

Samen thuis

Hoewel de bewonersgroep in Thomashuis Gouderak anders is dan in hun vorige Thomashuis, is er één gemene deler. “De huiselijke en relaxte sfeer”, vertelt Diane. “Het is een thuis voor zowel de bewoners als hun familie. Ouders kunnen altijd langskomen en aanschuiven bij het eten.” Belangrijk voor Evert en Diane is samenwerking en openheid met familie. “Daarom leren we iedereen nu en de komende tijd goed kennen om elkaar te begrijpen en te betrekken.” 

In Thomashuis Gouderak wordt elke dag met elkaar beleefd. “We staan samen op, eten gezamenlijk en doen leuke dingen in onze vrije tijd. Maar waarbij er wel ruimte is om het ieder op zijn eigen manier in te vullen.” Op woensdag is iedereen vrij. Naast de wekelijkse kamerschoonmaak komt er ’s middags een muziekleraar langs. “Dan pakt wie wil, zijn eigen instrument en wordt er muziek gemaakt. In de toekomst willen we ook gaan zwemmen.” Evert en Diane zijn trots op het team dat elke dag klaar staat voor de bewoners. “Zij zijn ook een vast gezicht voor de bewoners en hun ouders. Ze vertelden ons dat het Thomashuis hun tweede thuis is.”

Ziel en zaligheid

Naast het gemoedelijke dagelijkse leven, willen Evert en Diane veel aandacht besteden aan het kunnen zijn van jezelf in het Thomashuis en ondersteunen bij het maken van eigen keuzes. “We stimuleren bewoners in het vinden en uitoefenen van activiteiten waar hun ziel en zaligheid ligt. Als iemand het leuk vindt om iets bij te leren, dan gaan we daaraan werken.”

Zelfstandigheid staat ook hoog in het vaandel. “Dus niet bemoederen, maar kijken wat iemand zelf kan en dat dan ook zelf laten uitvoeren.” Als voorbeeld haalt Diane de gezamenlijke maaltijden aan. ”Zo kan een bewoner verantwoordelijk zijn het voor het op tafel zetten van een pak melk. Daarmee draagt hij bij aan het huishouden bij en de huiselijke sfeer.”

Plannen

Voor de toekomst hebben de nieuwe zorgondernemers volop plannen. Onder meer voor het opknappen van de tuin. “Daarbij willen we de bewoners laten nadenken over wat zij leuk vinden. Zo wordt het hun plan”, vertelt Evert. Een trampoline en grasveld staat onder meer op de planning.

Erop uitgaan staat ook hoog op de agenda. Of het nou om uitjes of de dagelijkse zaken gaat. “Met de bus een stukje rijden en wandelen in het bos, samen boodschappen doen, glas wegbrengen, een brief op de post doen of met z’n allen een plant uitkiezen bij de Intratuin. We betrekken de bewoners bij de normale dingen.” Al met al, genoeg mooie vooruitzichten. “Het enthousiasme van de medewerkers en bewoners geeft ons een boost om nieuwe ideeën op te zetten.”

Delen: