Wisseling van de wacht in Kruiningen: langgekoesterde droom

Familie Wendel Thomashuis Kruiningen
Zorgondernemerschap
Marieke Koenders

Onlangs droegen zorgondernemers René en Monique van Manen het stokje over aan de familie Wendel in Thomashuis Kruiningen. Hun opvolgers Tirza en Xander Wendel en hun twee kinderen Joram en Mila hebben inmiddels de laatste verhuisdozen uitgepakt. En zijn inmiddels gewend aan hun nieuwe leven en huisgenoten. “De bewoners zijn fantastisch. Ze zijn zo betrokken en liefdevol naar elkaar”, aldus Tirza en Wendel.

Van de randstand naar de rust en ruimte van Zeeland

Tirza verloor tijdens haar studie Sociaal Pedagogisch Werk haar hart aan de gehandicaptenzorg. De afgelopen 18 jaar werkte ze als persoonlijk begeleider bij diverse instellingen. Door de verhalen van zijn vrouw groeide ook het enthousiasme bij Xander, die tot voor kort werkzaam was in de IT. Ook hij ging aan de slag als vrijwilliger. Samen met zijn vrouw ondernam hij regelmatig iets leuks met een oud-bewoonster van Tirza. Toen het koppel drie jaar geleden vanuit Zoetermeer naar Arnemuiden in Zeeland verhuisde, kwam de oud-bewoonster logischerwijs ook logeren in het weekend en werd het contact nog intensiever.  Xander vertelt: “Iemand als vrijwilliger ondersteunen, tijd en aandacht geven en de wederzijdse waardering die daarmee gepaard gaan, maakten mij gevoelsmatig als mens meer compleet.

Het gezin voelde zich al snel helemaal thuis in Zeeland. Tirza legt uit: “De rust, het weidse gevoel en ook het ‘ons-kent ons’ vinden wij erg prettig. Ik kan hier niet wandelen zonder een praatje te maken.” En met hun verhuizing naar Thomashuis Kruiningen komt opnieuw een van hun dromen uit. Jarenlang was het runnen van een Thomashuis gespreksonderwerp bij de familie Wendel. Twaalf jaar geleden meldde het echtpaar zich aan voor het selectietraject, maar toen bleek het toch nog niet het juiste moment. Nu de kinderen (bijna) volwassen zijn, vonden Tirza en Xander het hoog tijd om hun zorgdroom alsnog te realiseren. Ze meldden zich opnieuw bij de franchiseorganisatie De Drie Notenboomen. Tijdens het traject maakten René en Monique bekend dat zij na twaalf jaar gingen stoppen. Hun woonplaats Arnemuiden ligt op slechts 20 minuten afstand van Kruiningen en een afspraak was nog diezelfde week gemaakt.

Persoonlijke aandacht, veiligheid en warmte

Toen Tirza en Xander voor de eerste keer over de drempel stapten van Thomashuis Kruiningen, vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Het klikte meteen enorm tussen de twee stellen. Tirza blikt terug: “René en Monique hadden het vertrouwen dat het Thomashuis bij ons in goede handen was. Door hun vertrouwen durfden wij er ook voor te gaan. Wij hebben geen moment getwijfeld.”

Na de kennismaking in mei 2021 ging het gezin Wendel regelmatig op bezoek om de overgang voor de bewoners zo soepel mogelijk te laten verlopen. De afgelopen maanden heeft het echtpaar volop meegedraaid in het rooster. “Het is echt een geweldig team, ze zijn ontzettend betrokken bij de bewoners. Er spreekt zoveel liefde uit,” aldus Xander. Tirza weet nog goed hoe ze zich voelde toen ze haar eerste inwerkdienst draaide. “Ik werd er een beetje emotioneel van. De persoonlijke aandacht, de veiligheid, de warmte, alles kwam samen. Ik had uitgebreid tijd om het avondritueel met bewoners te doen. Badderen, een verhaal lezen, ze instoppen met een aai over de bol, net als bij je eigen kinderen.” Ook Xander is enthousiast over zijn nieuwe leven en al aardig gewend. “Je bent zo van waarde hier.” Tirza voegt toe. “Alle vrije minuten die je hier over hebt, deel je met de bewoners. Door de kleinschalige opzet besteed je veel minder tijd achter de computer.”

Op zoek naar minikoeien

Ook de kinderen van het koppel, Joram en Mila, zijn met open armen ontvangen door de bewoners en schuiven regelmatig aan bij het koffie- en theemoment. Joram is net klaar met zijn opleiding tot beweegagoog en nu gestart met HBO-fysiotherapie. De sportieveling is van plan om met de bewoners een beweegprogramma te doen. Mila volgt een opleiding tot dierenartsassistente en weet ook al precies hoe zij gaat bijdragen. "Er wordt momenteel druk overlegd met de bewoners over de aanschaf van dieren voor in de tuin. We twijfelen tussen dwerggeitjes en minikoeien. Mila gaat helpen met de verzorging”, vertelt Tirza trots. Net zoals bij iedere vestiging is hun privéwoning ook onderdeel van het Thomashuis. Letterlijk dag en nacht staan zij als zorgondernemers klaar voor de bewoners. “Laatst werden wij om 12 uur ’s nachts gebeld door een bewoner die buikpijn had. Dan warm je nog even een kruik op, bid je samen en geef je een dikke knuffel. Het is zo mooi dat je er op deze manier voor de bewoners kunt zijn. Daar doen we het voor!”

 René en Monique verhuizen naar Goes. Monique begint een eigen praktijk voor mensen met autisme, met inzet van paarden en honden. Rene heeft plannen om als rij-instructeur aan de slag te gaan.

Wil jij ook het verschil maken voor mensen met een verstandelijke beperking? Meld je dan aan voor de informatiebijeenkomst.

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!