Veilig wonen regel je samen

Thomashuis Culemborg

Veilig wonen regel je samen

Cora van Rijswijk en Marianne de Kock
Ondernemers Thomashuis Culemborg

Vijftien jaar zorgen Cora en Marianne met veel liefde en aandacht voor 9 bewoners met een verstandelijke beperking in Thomashuis Culemborg. Nog dagelijks halen deze zorgondernemers veel plezier en voldoening uit het runnen van hun Thomashuis. Marianne: “De energie die je krijgt als je bemerkt dat bewoners kleine stappen maken. Dan voel je: ‘ik maak het verschil.” Cora vult direct aan: “En niet alleen voor de bewoners, ook voor de naaste omgeving doe je ertoe. Het is een groot compliment als een ouder vertelt: ‘Eerst maakte ik mij zorgen dat ik eerder zou overlijden dan mijn kind. Nu weet ik: hij is in het Thomashuis in veilige handen.”

 

Gedragsmedicatie de deur uit

Het koppel heeft talloze bewoners zien opbloeien, nadat zij eindelijk het warme thuis kregen wat ze nodig hadden. Bij menig bewoner kan bijvoorbeeld de gedragsmedicatie worden afgebouwd of fors verminderd. Cora: “Dit kan simpelweg omdat wij er altijd zijn. Als zorgondernemer woon je standaard in of direct naast een Thomashuis. Dit geeft een gevoel van veiligheid bij de bewoners. Bij een instelling hebben ze soms om de twee jaar weer een nieuwe persoonlijke begeleider. Dat geeft geen vertrouwen.”

Thomashuis Culemborg hond uitlaten

Mijn broer is eindelijk zichzelf geworden

Vol enthousiasme vertellen ze over een autistische bewoner die ze compleet hebben zien veranderen. Voordat hij in het Thomashuis woonde, was een plaatsing in een gesloten instelling het plan, vanwege zijn heftige gedragsproblemen. Maar door de juiste begeleiding, een flinke portie geduld en persoonlijke aandacht bleek een gesloten instelling helemaal niet nodig, tot grote opluchting van de familie. Marianne: “We zijn veel met hem gaan bewegen. We hebben een goede dagbesteding gezocht en hij kreeg ook van ons het vertrouwen om bepaalde taken op zich te nemen zoals brood bij de bakker halen.  Inmiddels is het iemand met zelfvertrouwen, die lekker in zijn vel zit.” Cora vertelt: “Het is echt een leuke man met humor. Zijn zus zegt: ‘Mijn broer is eindelijk zichzelf geworden en dat hadden we gehoopt!” 

Een ouder kan weer alleen ouder zijn

Cora en Marianne zijn dankbaar dat ze niet alleen voor de bewoners een groot verschil maken maar ook voor hun familie. “Je bent er om de ouders weer ouders te laten zijn. Je neemt hen de zware zorgrol uit handen. Ze hoeven zich eindelijk geen zorgen meer te maken of de tanden op tijd zijn gepoetst. Ze kunnen zich weer volop focussen op de relatie met hun kind en samen leuke dingen ondernemen.” 

De buurt houdt een oogje in het zeil

Thomashuis Culemborg is gevestigd in de levendige binnenstad. Het stel is nog steeds blij met deze keuze en ervaren Culemborg als een sociaal ingestelde gemeenschap. De buurt is vanaf het begin betrokken geweest bij het Thomashuis. Cora vertelt met een grote lach op haar gezicht: “Het net alsof onze bewoners de hele buurt kennen, zo vaak worden ze gegroet.

De zorgondernemers maken soms afspraken maken met de middenstand, om zo veilige plekken te creëren voor de bewoners en ze dus meer vrijheid te bieden. “Ik vertel aan de kroegeigenaar bijvoorbeeld wat ze mogen drinken en bij eventuele problemen kunnen ze bellen. Dan kunnen ze lekker alleen op stap”, aldus Marianne. Hoe waardevol die verbinding is, bleek bij het overlijden van een bewoner in 2019. “De familie was verbaasd en ontroerd toen de hele kerk vol was tijdens de dienst.”

Advies van Cora en Marianne: betrek de mensen en bedrijven uit de buurt bij je Thomashuis, vertel hen wat de bewoners nodig hebben als ze buiten zijn, zo maak je samen een veilige omgeving voor de groep. 

Wil je net als Cora en Marianne een eigen Thomashuis runnen? Meld je dan aan voor de infomiddag en leer meer over het zorgondernemerschap.

Delen: