Afscheid en een nieuw begin in Thomashuis Vledder

Zorgondernemerschap
Jan de Gier

“Ankie hoort bij ons huis. Ze is nog altijd zichtbaar.” In Thomashuis Vledder overleed vorig jaar bewoner Ankie. Ondernemers Alie en Lute plaatsten er een indrukwekkend bericht over op hun website. Sinds een half jaar woont nu Helma in de kamer van Ankie. Lees hier hoe Thomashuis Vledder dit proces van afscheid en een nieuw begin heeft beleefd.

Foto boven: Thomashuis Vledder

Op 26 september 2018 moest Thomashuis Vledder afscheid nemen van hun huisgenoot sinds 5 jaar. Daarover schrijven de ondernemers: “Tot het laatst is Ankie bij ons gebleven en dat was goed. Zo was het afscheid warm, persoonlijk op Ankie betrokken en helemaal zoals we het willen doen in ons Thomashuis. De betrokkenheid van iedereen was groot. Medewerkers en groepsgenoten. Groepsgenoten die op hun eigen manier reageren en op hun eigen manier er mee om gaan. De ene huilt en een ander laat geen traan.”

Het bericht eindigt met de woorden: “Dank je wel Ankie. We zijn blij dat we je hebben gekend en dat je een poosje met ons bent opgelopen in dit leven.”

Het hele bericht kun je hier lezen.

Een lege kamer

Inmiddels is het een jaar geleden. Nadat de kamer van Ankie leeg kwam te staan hebben de ondernemers dat even zo gelaten. “Het heeft tijd nodig gehad. Het was een heftig proces van ziekte, afscheid en verdriet”, vertelt Lute. “We hadden geen haast met het zoeken van een nieuwe bewoner. Dat is ook de meerwaarde van het ondernemerschap in een Thomashuis: je kunt er op je eigen manier mee omgaan en wij hebben ervoor gekozen om even te wachten.”

Maar eind maart – een half jaar na het overlijden van Ankie – brak de zon weer door in Thomashuis Vledder, in de vorm van nieuwe bewoner Helma. “Ze is een heel vrolijk en uniek persoon”, zo weten Alie en Lute. “Haar komst doet de sfeer goed. Ze is een mooie nieuwe kleur in het palet.”

Welkom Helma

Bijzonder detail is dat 7 jaar geleden Helma ook al voor de deur stond. Ze had toen een grote voorkeur voor een kamer, namelijk de kamer waar Ankie uiteindelijk haar intrek nam. “De verhuizing van Helma ging om redenen toen niet door, waardoor niet Helma maar Ankie hier kwam te wonen”, vertelt Lute. “Maar het contact met Helma is gebleven en toen we kenbaar maakten een plek vrij te hebben, was het snel geregeld. Dat ze uitgerekend in de kamer van Ankie is komen te wonen is best bijzonder natuurlijk.”

Of Helma ‘de vervanger van Ankie’ is? “Nee, zo wordt dat zeker niet beleefd. Ankie is niet te vervangen. Ze hoort bij ons huis en is nog altijd zichtbaar. Soms zitten bewoners met een fotoboekje op schoot om ‘even met Ankie aan de praat te zijn’. Het afscheid hoort bij het leven, en dus ook bij een Thomashuis. Maar Helma is gewoon haar eigen persoon, net zoals Ankie dat was. We zijn blij dat ze er is.”

Thomashuis Vledder is één van de huizen die opvolgers zoeken. De komende tijd zullen we vaker inzoomen op dit huis waar Alie en Lute een liefdevol thuis bieden aan 8 bewoners

Foto: De bewoners van Thomashuis Vledder, met in het midden Helma.

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!