Overname Thomashuis Almkerk: Waren we maar 10 jaar jonger

Jan en Ine in de tuin bij hun Thomashuis in Almkerk
Zorgondernemerschap
Jan de Gier

Na bijna 10 mooie jaren als ondernemers van Thomashuis Almkerk, zoeken Jan Hoebink en Ine Ydema een enthousiast stel dat de zorg voor hun bewoners wil voortzetten. Op 3 maart 2020 organiseren zij een infomiddag in hun Thomashuis (aanmelden kan hier). Lees hieronder een interview.

Reuring aan de keukentafel van Thomashuis Almkerk. Het is 10.00 uur als een aantal bewoners zich klaarmaakt voor de bioscoop. En dat is niet het gebruikelijke uitje op een maandagmorgen, maar een spontane oplossing voor het feit dat de dagbesteding gesloten is. “Dat is het mooie van een Thomashuis”, vertellen Jan en Ine. “Je kunt improviseren en het gewoon doen!”

Al snel is de rust weergekeerd in het Noord-Brabantse Thomashuis. Genoeg lieve medewerkers die even met de bewoners op stap kunnen, terwijl Jan en Ine thuisblijven en plaatsnemen aan de keukentafel. In de hoek zit bewoner Esther te relaxen op een stoel. “Zo gaat dat hier soms ja”, lachen ze. “De bioscoop is vlakbij. Mooi toch dat we zoiets op deze manier snel kunnen oplossen.”

Leermomenten

Jan en Ine gingen 10 jaar geleden van start als ondernemers van Thomashuis Almkerk. Ze namen destijds het stokje over van hun voorgangers. “We weten dus als geen ander wat er op je pad komt bij een overname”, vertellen ze. “Het betekent veel veranderingen in je leven en iedere dag weer een nieuw leermoment. We hopen ons huis straks op een fijne manier over te dragen, zodat onze opvolgers hier op een prettige manier kunnen beginnen.”

Foto: De ingang van Thomashuis Almerk. Ontdek hier meer over dit prachtige huis

Naast de zorg is er wat Jan en Ine betreft vooral veel humor, plezier en voldoening. “Welke hectiek dan ook, het maakt jou sterker en de groep hechter. Samen ervoor gaan. We hebben ook een vast en geweldig team die de bewoners de juiste aandacht kunnen geven zodat ze kunnen zijn wie ze zijn. Ons doel is iedereen hier een goed leven geven, en dat lukt.”

Thomashuis in een sociaal dorp

De bewoners hebben volgens Jan en Ine een eigen plaats in de gemeenschap. Iedereen kent iedereen en dat helpt ook bij de contacten. “We hebben goede vrijwilligers en mensen die spontaan iets betekenen voor ons Thomashuis. Almkerk is een sociaal dorp en wij horen er echt bij. We worden betrokken bij vele sociale activiteiten.”

Trots laat het stel het prachtige huis zien, een oude boerderij met een grote tuin waar vaak en gretig gebruik van wordt gemaakt. Heerlijk om in bezig te zijn, of te genieten van optredens van diverse muzikanten. En er staan drie grote notenbomen die een prachtig ‘schaduwdak’ vormen boven een grote tafel waaraan vaak wordt gegeten. “In de herfst rapen we de walnoten van de bomen waar we in de winter walnotenolie van maken.” (zie onderstaand filmpje)

ThomashuisVerbindt: ''Olie van de maatschappij''

10 jaar jonger

Boven de ingang van het huis prijken de namen van de bewoners. Jan en Ine zijn trots op wat ze hebben neergezet in de afgelopen 10 jaar en genieten daar nog altijd zichtbaar van. Maar aan al het mooie komt een einde. “Waren we nog maar 10 jaar jonger”, zeggen ze. “Het is een prachtige tijd geweest.”

[Geïnteresseerd in overname? Neem dan eens een kijkje op de pagina ‘Zorgondernemer worden’ en ontdek of het iets is voor jou en je partner! Aanmelden voor de infomiddag op 3 maart kan hier. Neem bij interesse zeker even contact op met De Drie Notenboomen (ontwikkelaar Thomashuis-formule) via info@thomashuis.nl of 0182-550433]

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!